ISHRANA U VRIJEME PANDEMIJE: OVO SU PREPOURUKE ŠTA TREBATE JESTI DOK KORONAVIRUS HARA

Jedite svježe voće i povrće, to je najbolji izvor vitamina i biološki aktivnih komponenti. S obzirom da u ovom periodu godine nema mnogo svježeg voća i povrća, pravo je vrijeme da iskoristimo zimnicu. Ne zaboravite da je kiseli kupus bogat vitaminom C koji stimuliše imunološki sistem i tako štiti organizam od infekcija, utiče na povećanje broja limfocita značajnih u stvaranju antitijela.
Jogurt i drugi kiselo-mliječni proizvodi su izuzetno značajni za održavanje zdrave crijevne flore, koja utiče i formira naš imuni sistem. Ona pomaže i podstiče naš urođeni imunološki sistem tako što poboljšava funkciju mukoze i pruža fizičkubarijeru mikroorganizmima. Ukoliko imate problema sa disajnim organima izbjegavajte mlijeko i mlijčne proizvode jer se njihovim konzumiranjem povećava količina sluzi koja može otežati disanje i pojačati kašalj.
Unosite dovoljno tečnosti u organizam. Voda sobne temperature sa malo limunovog soka ili topli čajevi sa medom i limunom odličan su izbor u ovom periodu. Uzimanjem dovoljnih količina vode poboljšaće se varenje hrane, smanjiti zamor i promjene krvnog pritiska i spriječiti pad imunog sistema.
Supe, čorbe i kuhana hrana u ovom periodu su posebno okrepljujuća jela. Vodite računa da hranu pravilno termički obradite. Dajte prednost kuhanoj i dinstanoj hrani u odnosu na prženai pohovana jela.
Riba barem jednom sedmično. Svježa, smrznuta ili konzervisana riba, dobar je izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina.
Vlakna su značajna za proces varenja hrane jer prenose čestice hrane kroz digestivni trakt, pomažu brže djelovanje digestivnih enzima i sprečavaju konstipaciju. Voće, povrće i integralne žitarice su najbolji izbor vlakana.
Vodite računa o energetskom balansu. Uravnotežena ishrana i uravnotežen jelovnik. Pravilno rasporedite obroke, ograničite međuobroke, žvaćite polako. Budite fizički aktivni, u svojim domovima. Slatkiše svedite na minimum. Ne večerajte kasno, dajte svom organizmu dovoljno vrmenea da svari hranu prije nego što krenete na spavanje.
I na kraju, sa Tehnološkog fakulteta skrenuli su svima pažnju na ono što je najvažnije u ovim teškim vremenima.

Ukoliko znate nekoga ko nema dovoljno hrane, pomozite mu u skladu sa svojim mogućnostima ili objavite na društvenim mrežama. Niko ne smije ostati gladan. Čuvajte sebe i druge – njihova je poruka. hayat.ba