Ima razlike: Džamija na Bradini je izgrađena na privatnom zemljištu i to bez saglasnosti vlasnika zemljišta.

Visits: 46 Today: 1

Ima razlike‼️
Džamija na Bradini je izgrađena 1994. godine za potrebe privremene vojne kasarne formirane u istom mjestu. Džamija na Bradini je izgrađena na privatnom zemljištu i to bez saglasnosti vlasnika zemljišta.
Poenta je u sljedećem:
“Nakon saznanja da je džamija na Bradini izgrađena na privatnom zemljištu, bez saglasnosti stvarnog vlasnika reisu-l-ulema IZ- u BiH dr. Mustafe ef. Cerić je po hitnoj proceduri na sjednicama Rijaseta, a potom i Sabora IZ-e u BiH aktuelizirao pitanje njenog uklanjanja.
Sva tijela, institucije i svi vjerski autoriteti Islamske zajednice, naglasio je, bili su jedinstveni u ocjeni da na ovakav način izgrađena džamija treba biti uklonjena. Za realizaciju Odluke Rijaseta IZ-e u BiH od 9.10. 2002. godine, uz Nazif ef. Gariba, kao glavnog imama, bili su zaduženi mostarski muftija Seid ef. Smajkić i vojni muftija Ismail ef. Smajilović.
Odluku Rijaseta, kako onda tako i danas, kako danas, tako i onda, smatram apsolutno ispravnom i valjalo je objekat skloniti sa privatnog zemljišta“, ističe ef. Garib. Džamija je srušena 2005 godine.”
Nije bilo sudskih procesa, prijetnji niti zlostavljanja vlasnika zemljišta. Islamska zajednica je na svojim organima donijela i implemtirala odluku o rušenju džamije koja je izgrađen za vrijeme rata na privatnom zemljištu.
Nana Fata Orlović je vodila nadljudsku bitku punih 20 godina da vjerski objekat koji je bespravno izgrađen na njenom zemljištu bude uklonjen. Tek poslije presude Suda za ljudska prava u Strazburu uz evidentne opsetrukcije od organa vlasti RS crkva je danas uklonjena.
Bogomolje moraju biti mjesta mira, ljubavi, tolerancije, pravde, istinskih vrijednosti… ako Bogomolja u svojoj osnovi nije uspostavljena na prethodno nabrojanim principima onda to nije Bogomolja piše Midhat Causevic