I to je moguće kod nas: Parlamentarci primaju naknade za odvojeni život i prijevoz, a ne izlaze iz kuća?

Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, naglasio je da parlamentarci trebaju da dijele sudbinu građana, da primanja funkcionera moraju biti smanjena, kao i premijera, ministara, gradonačelnika, načelnika, direktora javnih preduzeća…

– Vlada FBiH bi trebala predložiti određene izmjene i dopune Zakona o plaćama u kojima bi se primanja, plaća ili neke naknade, umanjile za jedan iznos barem za vrijeme trajanja krize i za vrijeme trajanja ove nesreće ili ekonomske krize. Dakle, primanja zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH, njihove naknade za odvojeni život, prijevoz, paušali, neće se smanjiti po automatizmu zato što nije bilo sjednica ili što će se raditi od kuća. Postojeći zakon nije predvidio takav automatizam iako bi bilo razumno i potpuno opravdano. Do tog smanjenja može doći i doći će onda kada se izmjeni zakon koji to definira – govori nam Duvnjak i dodaje:

Na udaru umanjivanja prvo neka budu političari

– Zbog ekonomsko-socijalne krize, pandemije koja je faktički uzdrmala cijeli svijet, doći će do umanjivanja primanja u javnom sektoru. Moj stav je da na udaru tih umanjivanja prvo budu političari i funkcioneri na različitim nivoima i pozicijama. To znači i parlamentarci, političari, ministri, premijeri, gradonačelnici, načelnici, čelni ljudi direkcija državnih institucija, javnih preduzeća, ustanova. Nisam ni za kakve populizme, ali jesam za ono što se zove hladna glava, čist obraz i trezvenost u ovim okolnostima, a ona nam nalaže da naša primanja, htjeli mi to ili ne, morat će se značajnije umanjiti barem za vrijeme trajanja stanja nesreće, ako ne i nekoliko mjeseci iza toga, dok se ne stabilizuju sveukupne prilike – rekao je Duvnjak za portal Faktor.ba.