HTJELI DA ZARATIMO, A ZEZNULA NAS POPLAVA

Visits: 3357 Today: 1

Usljed velikih padavina došlo je do poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, a naročito područja Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stanje je dramatično, voda nekontrolisano prijeti brojnim objektima, a u nekim sarajevskim naseljima poput Otesa i Reljeva je došlo do evakuacije stanovništva.

Poplave su potaknule i komentare na društvenim mrežama. Tako su poznati twitteraši, novinari i analitičari poplavu doveli u kontekst aktuelno društveno-političke situacije u našoj zemlji. Oglasili su se analitičar Srđan Puhalo, urednik portala Buka Aleksandar Trifunović i aktivista Mišo Đukić, te ekonomska ekspertica Svetlana Cenić.

– Evo poplava, sad metnite konstitutivnost umjesto nasipa i kanala da zaštitite kuće!!! – napisao je Puhalo, a onda objavio još nekoliko tvitova:

– Socijalistička Jugoslavija je bila država, države nastale od nje su gomile kolapsa. Draga Republika Srpska danas smo naučili da ako se rijeka Bosna izlije na nekoliko mjesta, sje… nam teritorijalni kontinuitet, a samim tim i nezavisnost – piše dalje Puhalo, te dodaje:

– Sedam godina od onih poplava. Niti šta naučili, niti šta uradi.

– Eto ti ga sad, taman smo mislili da zaratimo, a sje… a nas poplava. Sve je protiv nas, ali baš sve – napisao je Aleksandar Trifunović.Mišo Đukić, aktivista “Sloboda Rijekama, se pita dokle će biti omogućeno neogračeno krčenje šuma.

– Gledam poplave iz RS-a i FBiH i pitam se dokle će tajkunima bti omogućeno neograničeno krčenje šuma, betoniranje rijeka i vađenje šljunka – napisao je, dok je Svetlana Cenić podsjetila da se isto dogodilo prije sedam godina.

– Sedam godina od onih poplava. Niti šta naučili, niti šta uradili – upozorava ekonomska ekspertica Svetlana Cenić piše Avaz.