Hrvatska “pobedila koronu”: Od 11. maja otvaraju škole, bašte kafića…

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je da je stanje u Hrvatskoj po pitanju korona virusa pod kontrolom i saopštio mere koje će biti preduzete u zemlji.

Kod nas je epidemiološka situacija pod kontrolom. Uprkos manjim oscilacijama, trend je zadnje dve nedelje u opadanju”, rekao je Plenković posle sednice Vlade.

On je naglasio da ni u jednom trenutku broj novozaraženih nije bio preko 100, prenosi Index.

U
Predstavljen je plan šta da se čini dalje, a Plenković kaže da se mora ići uz stroge mere:

  1. faza počinje u ponedeljak 27.4. Omoguićiće se rad svim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara.

“Omogućićemo rad svima koji rade uslužne delatnosti osim onih gde je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućava se rad knjižara, muzeja. Omogućuju se treninzi sportista u najvišem rangu takmičenja. Omogućuje se sprovođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika”.

  1. faza, 4. maja: Omogućiće se rad zdravstvenog sistema u punom opsegu osim izuzetaka. Omogućiće se rad privatnog zdravstvenog sistema, kao i rad poslovnim subjektima uslužnih delatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikiri…
  2. maja, 3.faza: Omogućuju se okupljanja do deset osoba, omogućiće se rad tržnih centara, omogućiće se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s decom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućiće se održavanje laboratorijskih vežbi. Omogućiće se rad ugostiteljskih objekata isključivo na tersama i u smeštajnim kapacitetima za korisnike smeštaja. mondo.rs