Hanka Hadžić: Majka za odlikovanje

Napokon dobila novi dom za svoje bolesne sinove o kojima se u starosti sama brine

Hanka Hadžić iz sela Bakije kod Goražda na pragu devete decenije konačno može, barem malo, odahnuti, jer u sistemu u kojem običan čovjek teško pobjeđuje nepravdu, ona je to uspjela. Nakon decenija provedenih u staroj, od ćerpiča i drveta građenoj kući u selu u kojem skromne građevine ugrožavaju i vremenski uvjeti i klizišta, jedna od njenih posljednjih želja dotakla je brojna srca, pa je dobila novi dom.

Da zamijeni staru ispucalu ćerpičaru, Hanka nije poželjela zbog sebe, jer previše je tereta, nedaća i tuge prešlo preko njenih pleća da bi se još plašila hladnoće i vlage.

Da budu bliže ljekarima i prodavnici, da borave u suhom, Hanka je zatražila zbog svojih Keme, Dženana i Džeme, trojice odraslih sinova, duševnih bolesnika o kojim brine sama već 14 godina.

Zahvaljujući humanim ljudima, zajedno sa svojim evladom, Hanka Hadžić će se na proljeće preseliti u Vraniće. A u suhoj, toploj i sigurnoj kući, nadamo se, barem malo će predahnuti od svakodnevnih napora kojih je proteklih godina imala napretek.

Avaz