Halloween mubarek ili…

31.oktobar se diljem svijeta obilježava kao Halloween– Noć vještica. Praksa slavljenja ovog dana je najraširenija u Sjevernoj Americi, ali posljednjih godina smo svjedoci sve veće popularnosti u našoj zemlji, pa nas ne iznenađuje kada vidimo da u susjednom stanu vidimo kostimirane momke i djevojke, razuzdane i izrazito bučne. Očigledno je da ovo nije praznik koji ima bilo kakve korijene u islamskoj tradiciji, ali neki će opravdati slavljenje ovog praznika ‘na halal način’, bez alkohola i golotinje. Međutim kakvo je stanovište islama prema ovom prazniku?!

Historijska pozadina

Noć Vještica je paganski praznik obilježavanja početka zime, tj. prvog dana Paganske Nove Godine, čija je praksa započeta među drevnim paganima s Britanskog otoka. Vjerovalo se da tu noć duhovi silaze na zemlju, a njima se prinose žrtve kako bi ih se privolilo da ljudima pomognu bitku sa nadolazećom zimom.

Dolaskom kršćana na Britanski otok, pokušali su da prevaziđu taj paganski običaj obilježavanjem svog praznika na isti datum- Svi Sveti, međutim vremenom ova dva praznika su se sjedinila.

Kostimiranje, duhovi, strašni prizori groblja, izdubljene bundeve, kucanje na vrata i skupljanje slatkiša, samo su neki od obilježja ovog praznika.

Islamsko stanovište

Svaki običaj vezan za Noć Vještica potječe iz paganske ili kršćanske kulture, i njeno obilježavanje za Islam predstavlja širk- idolatriju. Širkom se smatra iz razloga što je licemjerno tvrditi da obožavamo jednog Boga, Allaha, a obilježavati i veličati paganske običaje i božanstva. Ono što muslimanke i muslimani slave treba biti usko povezano sa islamskim učenjem, koje je vođeno Kur’anom i sunnetom.

Kako se nositi sa situacijom

Stoga, ako i vaša djeca požele se pridružiti ovakvim proslavama i običajima, pokušajte im objasniti zašto ne bi trebalo na lijep način. Preporuka: islamske praznike im svakako učinite zanimljivim i zabavnim kako bi imali lijepa sjećanja na praznične trenutke u duhu islama, na halal način, i kako bi im usadili savjesnost i tradiciju obilježavanja istih.

divithana.com