Groblje Vlakovo: Do kada će krave šetati po mezarima i grobovima? (Foto)

Posredstvom Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, KJKP Pokop odgovorilo je na zastupničko pitanje Samira Suljevića.

Ovaj zastupnik u Skupštini KS pitao je: „Hoće li se i ,kad završiti ograđivanje groblja Vlakovo, te se tako onemogućiti šetanje krava po mezarjima i grobovima”.

U odgovoru, KJKP Pokop navodi da je Gradsko groblje Vlakovo ukupne površine 422.202 m2 u potpunosti ograđeno žičanom ogradom. Međutim, kako su naveli, površinu groblja u svakom momentu osigurava jedna osoba, tako da je izuzetno teško, posebno nakon radnog vremena, spriječiti neodgovorne pojedince da razvaljuju ogradu i puštaju krave da se slobodno kreću po groblju.“Bitno je istaći da je preduzeće po mometnu saznanja da je došlo do razvaljivanja ograde od strane nepoznate osobe i ulaska krava u groblje obavijestilo Policijsku stanicu Ilidža, te da su policijski službenici reagovali u najkraćem mogućem roku i zaslužuju sve pohvale. Da bi se ovakve i slične situacije spriječile ili učinile težim neophodno je groblje Vlakovo ograditi ogradom od čvršćeg materijala,ali takva investicija iziskuje velika finansijska sredstva koja je trenutno potrebnije uložiti u kontinuirano proširenje groblja i osiguravanje dovoljnog broja grobnih mjesta”, naveli su iz Pokopa.

Radiosarajevo.ba