GREŠKA KOJU SVI RADIMO KAD JEDEMO VOĆE

Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilni rad organizma. No ono sadrži i veliki postotak fruktoze koje može naštetiti pojedincima, ako ga uzimamo na pogrešan način.
Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koje daje slatkoću voću, ali i medu te primjerice zamjenskim sladilima poput agava sirupa. Baš kao i svaki drugi šećer i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.Banane, mango, smokve i grožđe su plodovi s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, a što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi usporili apsorpciju fruktoze ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinirati na odgovarajući način.Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi,’ ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje ‘upravo zato su jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići.’ abc.ba

Pročitajte još: STALNO VAM JE HLADNO? OVO SU GLAVNI RAZLOZI ZA TO

Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule i oni kojima je stalno hladno.Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada netko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, navodi liječnica i profesorica medicine Roshini Raj.Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature, piše Index.“Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature”, dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite liječnika koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.

N1