GRAĐANI PROTESTUJU PROTIV IZGRADNJE ISLAMSKOG CENTRA U PULI

Medžlis Islamske zajednice Pula, koja u središtu grada djeluje pola stoljeća, objavio je da je na toj lokaciji od privatnih vlasnika kupio 16,7 hiljada kvadrata zemljišta. Ondje planiraju izgraditi Centar u kojem bi se nalazile prostorije za molitvu, ali i vrtić, starački dom, restoran, učionice za vjeronauk, studentski dom, te drugi sadržaji, piše Večeranji list.

Prva faza koštala bi pet miliona, a kompletna izgradnja čak 20 miliona eura, pa je IZ pozvala svoje članove na donaciju. Bio bi to prostor koji bi koristio široj društvenoj zajednici – izjavio je glavni imam Medžlisa pulske Islamske zajednice Esad ef. Jukan.
Stanovnici tog dijela grada, međutim, kažu da ih o tim namjerama niko nije obavijestio.

Najveći problem je izostanak komunikacije. Bilo koji veći javni projekt ide na javnu raspravu pa mještani smatraju da ih je trebalo upoznati i s ovim, a ne da o svemu, kao u Valmadama, doznaju iz medija – kaže za DW Daniel Deković, predsjednik Mjesnog odbora Busoler, na čijem se teritoriju nalazi parcela, ali i oba spomenuta naselja.

Podsjeća da je njegova izjava “ne želimo Beč u Puli” izvučena iz konteksta, a on i mještani proglašeni najvećim islamofobima. Na lokalnom je radiju čak izjavio da ima informaciju o tome da bi centar prihvaćao migrante i integrirao ih u zajednicu, te da mještani strahuju da s njima dođu ekstremisti, što potvrđuje i za DW.

Ta strahovanja imam Jukan u potpunosti odbacuje te kaže kako Islamska zajednica u Puli ove godine obilježava 51. godinu postojanja.

Isto ono što sad imamo u centru grada odvijat će se i na novoj lokaciji, samo što će nova zgrada biti uslovnija i zadovoljavat će kriterije 21. stoljeća. Nikakvi migranti, nikakvo radikalno učenje. Nema ničeg novog, samo selimo s jedne na drugu lokaciju – kazao je on.