Gospodar je svojoj Mahiri na dunjaluku iskušenje dao, da bi je na ahiretu u džennet smjestio.

Žena po imenu Mahira…
Gospodar je svojoj Mahiri na dunjaluku iskušenje dao, da bi je na ahiretu u džennet smjestio.
I opet je pero zapisalo, o ženi po imenu Mahira, o onoj koja je i stih illahija i nadahnuće. Kada se sljedeći put o kamenčić spotakneš, sjeti se Mahire i njene životne priče. Žene koja je u iskušenju pokazala najljepšu sebe. I sjetite se što su vas pitali onog dana. U zdravlju i bolesti, bogatstvu i siromaštvu, sjetite se pa preispitajte svoje iskušenje i snagu sabura.
Ona je smiraj u nemirima svog Esada, jedini lijek njegovoj boli. Kad se njeno ime spomene, trebao bi čovjek ustati pa tek tada o njoj progovoriti. U jednom sićušnom tijelu, žena kao planina. Supruga, majka, snaha, kćerka, prijateljica… Žena koja je neopisiva riječima.
Zastadoh. Pogled mi odluta uz stepenice. Koliko li je puta Esada uznijela uz stepenice? Koliko puta svekru pomogla da ih pređe? Nikad na njenom licu nismo vidjeli umora. Umori se i ona, Mahira, kao i svaka druga žena, ali vjerom u Njega se podiže, popravlja i nastavlja.
Ne zastaje, osim da kratko odmori, jer ona ne može sebi to da priušti. Ona je i nagrada za onoga plemenitog čovjeka, na amanet ga Mahiri podario. Zato za sebe birajte po vašim mogućnostima i željama sebi najboljeg u duši životnog saputnika. I kroz život za istog ne postajte nezahvalni. Ako izbor prepustite vašoj duši, ona će pronaći onaj djelić sebe, upotpuniti prazninu, a vi kao cjelina bit ćete sretni ako ste na tome zahvalni.
Iz Mahirine priče zaključit ćete da je prvi onaj najlakši način zahvalnost za ono što jeste, za ono što imate. Ponekad, možda i često nismo svjesni šta imamo. Dok težite onim bajkovitim brakovima, sanjate o prinčevima na bijelom konju, zapitajte se: Koliko doprinosite toj bajci? Jeste li princeza? Morate znati što leži u vašoj duši, šta je to što vaša duša želi? Blagostanje je odskočna daska. Budite svjesni koliko možete biti srećni ako prihvatite ono što imate i ne žalite za onim što nemate. Ako ste nesretni, želite da vaš brak bude bolji, harmoničniji, činite to zajedničkim snagama. Ne očekujte neostvarivo, a da se ne pomjerite s mjesta. Onaj ko nije zahvalan, nije ni svjestan. Džaba cilj ako ne ideš prema njemu.
Mahira je svojom snagom postala oličenje hrabrosti za ženski rod.
Plemenita duša koja ne odustaje pred preprekama jer zna da je ovaj život samo ulica i pitanje je dana kada ćemo doći do kraja. Treba paziti što ćemo ponijeti. Hoćemo li pred Pravednog izići pa lice pognuti ili ćemo biti ponosni na ono što smo činili?!
Osude i Mahiru, neka mašallah. Ako i koji grijeh ima, oni ga očiste. Vukovi smo jedni drugima, opasni po ljudska srca, ne marimo za osjećaje. Postoje ljudi koja samo čekaju i vrebaju da osude, da drugome mane razotkriju, kao da su oni čisti poput planinskog potočića. Ne plašite se takvih. Sve dok dovite, imate zaštitu Zaštitnika, Jedinoga i Najmilostivijega. Neka svima pouka bude: Zahvala na današnjem danu i času buđenja u novi dan.
Odlomak iz knjige “(Ne)sretan brak” – Nermina Latić Ćehić