Godišnji odmori i razgolićivanje muškaraca i žena na istom mjestu

Zamislite ovakvu situaciju: dolazite kod jednog svog prijatelja na sijelo, tako sijedite i pricate i ti onda predlozis svom domacinu: “De, bolan, reci svojoj zeni da se skine i da sjedi s nama u donjem vesu!?” Pitanje bili covjek zivu glavu odatle izvukao, a najmanje sto bi se desilo, zavrsio bi napolju, direkt. Ali pazite sad, nevjernici nadjose mjesta gdje je tako nesto sasvim “normalno”, pa se i mnogi muslimani povedose za njima…A to su javna kupalista: plaze, bazeni, u zimskim danima zatvoreni bazeni itd. E sad tamo, ne samo da ce taj vas prijatelj skinuti svoju zenu, nego i svoje kcerke i sinove, i sve to smatrati normalim. Na takvim mjestima kceri se skidaju pred svojim ocevima, ocevi pred svojim kcerkama, sinovi pred svojim majkama, majke pred svojim sinovima, i svi tako obuceni tj. ne obuceni izlaze na plaze na kojima su na stotine, mozda na hiljade ljudi. Svi ti ljudi su, u tim trenucima, u mogucnosti da gledaju u ta skoro gola tijela, a Allah zna, koliko i kakvih ljudi, sa svojim bolesnim srcima, dolaze na takva mjesta.Kako se blizi ljeto i ljetni odmori, mnogi se spremaju i planiraju da koju sedmicu odu na razna ljetovalista kako bi se odmorili i kako bi im tijela dobila ljepu, tamnu boju. Dragi brate i postovana sestro, prije nego se odlucite i odete na ovakva mjesta, upitajte se da li su takva mjesta draga Uzvisenom Allahu. Zaista, da li su? Sami ce te zakljuciti da su morske i ine plaze, gdje se muskarci i zene ovako skidaju jedni pred drugim, sejtanska mjesta, i da je nad takvim mjestima, zasigurno, Allahova srdzba.

Plemenita sestro, Allah, svt, ti naredio da se pokrijes, da na sebe oblacis siroku i neprozirnu odjecu i da tako obucena izlazis medju strance, a ti se, na ovakvim mjestima, skoro potpuno skidas pred drugim ljudima!!?Brate, sigurno znas za slucaj kada je jedna zena u prisustvu Allahovog Poslanika saws dobila napad padavice, a Poslanik, saws, okrenu glavu na drugu stranu u strahu da se toj zeni nebi ukazala stidna mjesta prilikom pada. A ti brate, ides tamo tamo gdje su zene skoro gole!!? Brate, nemoj zaboraviti da je i tebi zabranjeno da ti neko drugi, osim tvoje zene, vidi dio tvog tijela od pupka pa do koljena, jer taj dio tijela kod muskaraca se tretira kao arva (stidni dio), dok je kod zena skoro cijelo tijelo arva.Istina je da tijela pocrne i dobiju lijepu boju na ovakvim mjestima, ali je, isto tako, istina da ljudske duse i njihova srca potamne od grijeha, koje zadobiju kao bonus na ovim sejtanskim sakupljalistima. Pa zato, dragi brate i cjenjena sestro, prije nego se odlucite i krenete na odmor, potrudite se da nadjete mjesta, koja su draga i privlacna ljudskoj dusi, a koja nisu mrska Uzvisenom Allahu, i sa kojih se necete vratiti sa kamarom grijeha.
Razgolicene i pokrivene sestre

SubhanAllah, skoro da covjek ne moze izaci u grad kako su pocele ove vrucine vani, i to ne samo u grad, nego bilo gdje. Ovdje ne mislim da je velika vrucina razlog tome, nego ciljam na smutnju koja se svukud rasprostire, odnosno golotinju na svakom koraku. Mnogi jedva docekaju da malo otopli pa da skinu sa sebe odjecu, te ostaju u krpicama na sebi, kao da se takmice ko ce se krace i izazovnije obuci. Kako zene, tako i muskarci. Mnogi jedva cekaju da pokazu svoju liniju koju su postigli raznim dijetama i za koju su mnogo truda ulozili po raznim teretanama i aerobik klubovima, a oni malo imucniji plasticnim operacijama…Sam se sjecam vremena kada sam bio mladji, a od vjere udaljeniji, pa sam zimi intezivno trenirao bodybilding, odnosno sate provodio po teretanama, jedva cekajuci da dodje ljeto, pa da se skinem u potkosulj i tako misicav izadjem u grad, i da se, kao fol, nekom pokazujem. La ilahe illallah, nasto covjek svoje vrijeme i svoje teznje usmjerava, kada mu je sejtan vodic u zivotu. Hvala Uzvisenom Allahu koji mi je ukazao na ove pogreske i pomogao mi da ih ostavim.Ali, danas me dusa boli kada vidim u gradu ili po prodavnicama kako bosnjakinje hodaju u potkosuljama i sorcevima ili u tijesnim hlacama, a njihovi muzevi im prave drustvo. Parovi koje obicno srecem u dzamiji za vrijeme ramazanskih teravija, zene koje su tada pokrivene i koje su u pratnji svojih muzeva i svoje djece?! Kada smo na namazima i u dzamijama onda smo propisno obuceni, a kad dodje toplije vrijeme onda se oblacimo kao sto se oblace i nevjernici. SubhanAllah, koji kontrast!Gdje je ovim parovima stid, posebno zenama, ali i njihovim muzevima? Zar smo zaboravili da je nas Poslanik, saws, rekao da je i stid dio imana i da je u stidu svako dobro? Gdje je ljubomora kod tih ljudi, pa dopustaju svojim zenama da izlaze tako obucene i tako omogucavaju drugim muskarcima da uzivaju gledajuci obline njihovih supruga? Kako ce se djeca kod takvih parova nauciti da se oblace islamski i da se islamski ponasaju?

Mi ne smijemo dozvoliti sebi ovaj lukzus, pa da budemo ovoliko nepokorni svome Stvoritelju, kojem zasigurno nisu dragi ovakvi nasi postupci, jer mi smo muslimani i nismo kao vecina onih koji nas okruzuju. Mi vjerujemo da je ovaj svijet kratak i prolazan, i da cemo biti prozivljeni na Sudnjem danu i da cemo tada polagati racun pred svojim Gospodarom. Kako ce se ti sestro, koja ovako oskudno odjevena hodas po dunjaluku, osjecati tog dana kad sa sviju strana bude vatra razbuktana, i kada ce majka od djeteta bjezati, a sin od oca?Zar ces ocekivati tada Allahovu milost, a jedan hadis ovako kaze: Ebu Hurejre,r.a.,prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: “Dvije vrste stanovnika Dzehenema necu vidjeti: narod s bicevima u rukama koji su poput kravljih repova, i njima udaraju ljude; i zene, obucene a otkrivene, koje zanose u hodu, i druge tome pozivaju, i okrenute od pokornosti Allahu, glave im kao krive grbe deve. One nece uci u Dzenet niti ce osjetiti njegova mirisa, a zasigurno se njegov miris osjeca na ogromnoj daljini.”(hadis biljezi Muslim)Pa ako nije jos sazrjelo vrijeme za tvoje pokrivanje sestro, gledaj onda da na sebi imas siru i neprozirnu odjecu kada izlazis vani, pa da na taj nacin ne budes od onih koje svojim razgolicavanjem sire smutnju.Ja se divim nasim pokrivenim sestrama muslimankama, koje nose hidzab ili nikab, i koje su shvatile bit ovoga svijeta, pa se ne stide izaci pokrivene na ulicu. Jer zasto se stidjeti ljudi, koji su svi nekad bili kapi sjemena i koji su svi zavisni Allahove pomoci i milosti, a zaboravljati na Allaha u cijoj ruci su zivoti sviju nas?

fb stranica: Islam i muslimani -svjetlo-dunjaluka.com