Foto / USK: Sve podsjeća na poplave iz 2014., građani u pripravnosti

Kiša koja od jučer ujutro pada bez prestanka donijela je prve probleme u Krajini, a za sad je najgore stanje u Prijedoru, gdje je poplavljeno više od 200 objekata, a zabilježene su poplave i u bihaćkim naseljima Papari i Muslići, piše portal Krajina.ba.

Ni u Cazinu stanje nije puno bolje, obzirom da su vodostaji rijeka Mutnice i Korane u konstantnom porastu, pa je tako u 08:00 sati vodostaj Mutnice iznosio čak 273 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 105 cm, a kiša i dalje pada te se očekuje i dalji rast.

Dvorište i parking prostor ispred JU “Gimnazija” Cazin na Maloj Lisi uslijed obilnih padavina poplavljeno je još od sinoć, a jutros je stanje nepromijenjeno. Obzirom da je onemogućen pristup ulazu u školu, danas neće biti redovne nastave.

Podsjećamo, cazinski vatrogasci imali su više intervencija zbog poplava na području našega grada. Osim u JU “Gimnazija” Cazin, intervenisali su u Slatini, Mutniku, Ćoralićima. Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini angažovane su i mašine.

Došlo je do problema na mostovima izgrađenima od propusnih cijevi. Mostovi Rajak i Prkos su trenutno prohodni, dok je u Pervizima, gdje se voda prelijeva preko mosta, onemogućeno odvijanje saobraćaja. Most je u prekidu u Stijeni ispred starog grada, gdje je došlo do porasta vodostaja Horljave.

U Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće nakon što su se iz korita izlile rijeke Bliha i Zdena, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Sanskog Mosta.

“Sana se još uvijek nije izlila, ali očekujemo da bi se to moglo dogoditi. Bliha, Zdena i razni potoci su se izlili. Ne možemo reći da li će biti gore nego 2014. godine, bojim se da to niko ne zna trenutno”, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Sanski Most.

Iz kabineta načelnika pozivaju da se ne širi panika, ali da građani budu u pripravnosti.