(FOTO) KAO DA NIJE 21. VIJEK U ZAVIDOVIĆIMA: OVAKO SE GRIJU UČENICI U SREDNJOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI

Visits: 370 Today: 2

U najmanju ruku sramotni prizori i fotografije dolaze iz Zavidovića.

Profesorica Lejla Ibrulj iz Srednje tehničke škole u ovom gradu na svom Facebook profilu je objavila potresno svjedočanstvo.

“Ovako se moji učenici “zagrijavaju” za nastavu” – napisala je profesorica Ibrulj uz ovu fotografiju.

“O nabavci peći, tenderima i procedurama razmislja se tek kad počne sezona grijanja. Dragi moji učenici, dobro došli u XXI vijek” – poručila je profesorica.

Napomenula je da su joj djeca ustupila ovu fotografiju i dozvolila da je objavi. Lica smo, ipak, prekrili.

Iz škole su na ovaj problem upozorili prije mjesec dana, kada su resornom ministarstvu poslali dopis, piše portal Crna Hronika.

U odgovoru ministra Kozlića stoji da je “konstatovano da je JU Srednja tehnička škola Zavidovići isključena sa sistema grijanja iz zajedničke kotlovnice s JU Prva osnovna škola Zavidovići. Sredstva za nabavku peći odobrena su 9.9.2021.godine nakon čega je 16.9.2021.godine objavljen Javni tender za nabavku peći i pumpe. Dana 6.10.202 1.godine poslane su obavijesti o izboru najboljeg ponuđača, a nakon isteka žalbenog roka potpisat će se ugovor i peći na pelet i odgovarajuća pumpa bit će isporučeni.”

Potezi menadžmenta škole, ali i ministra, izazvali su negodovanje kod učenika, roditelja, ali i građana Zavidovića. Njihove reakcije su podjednake – zašto se o grijanju razmišlja tek kada zahladni i kada već nastupi grijna sezona? Sa druge strane, mnogi su odali poštovanje profesorici za njenu reakciju i empatiju prema učenicima.

Također, na društvenim mrežama mnogi pozivaju učenike da bojkotuju nastavu, s obzirom da je pod ovim uvjetima nehumano sticati znanje.