FASCINANTNE SNIMKE IZ ALADŽA DŽAMIJE

Nakon ceremonije svečanog otvaranja naš kamerman “Hayat TV” zabilježio je fascinantne snimke unutrašnjosti ove džamije.

U Foču je danas stigao veliki broj vjernika, a svečani program počeo je učenjem Kur’ana hfz. Nisveta ef. Omerdića. Među brojnim zvaničama, svečanom otvorenju prisistvuju visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Prisutnima su se između ostalih obratili načelnik Općine Foča Radislav Mašić, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović, generalni direktor Direkcije za vakufe Republike Turske Adnan Ertem, muftija goraždanski Remzija Pitić, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović i član Predsjedištva BiH Šefik Džaferović.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki djelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.