Fascinantan fenomen ezana u koji ćete se uvjeriti dok čitate ovaj tekst:

Visits: 1404 Today: 3

Ovaj fenomen nas dovodi do zadivljujućeg otkrića: I upravo sada, dok čitate, ovaj fenomen se dešava…

Pogledajte kartu svijeta. Na istočnoj strani ugledat ćete Indoneziju. Najveća mjesta u Indoneziji su Java, Sumatra, Borneo i Celebes. Čim nastupi zora na istočnoj strani Celebesa, oko 5:30 po lokalnom vremenu, začuje se sabahski ezan. Hiljade mujezina uče ezane.

Kako minute odmiču, sabahski zov se širi sve zapadnije. Pola sata nakon…što se ezan prouči na Celebesu on započinje u Džakarti, potom Sumatri. I prije nego se sabahski ezan završi u Indoneziji, oni zapocčnju u Maleziji, a potom u Burmi. Sat vremena poslije ezana u Džakarti, sabahski ezan začuje se u Daki, glavnom gradu Bangladaša.

Dok se ezani završavaju u Bangladešu, započinju u zapanoj Indiji. Od Kalkute preko Sringara do Bombaja, kroz cijelu Indiju odjekuje sabahski poziv. I dok još ezani hore Indijom, pakistanski mujezini počinju pozivati ljude na sabah. Za četrdeset minuta sabahski ezan proputuje Pakistan, i ne dođe do kraja, a već je započeo u Afganistanu i Muskatu. Vremenska razlika izmedu Muskata i Bagdada je jedan sat. Za to vrijeme ezan se pronese Hidžazom, gdje su Meka i Medina, Jemenom, Emiratima, Kuvajtom Irakom.

Vremenska razlika izmedu Bagdada i Aleksandrije u Egiptu je opet jedan sat. Za taj sat ezan zauči u Siriji, Egiptu, Somaliji i Sudanu. S kraja na kraj Turske eho ezana odjekuje sat i po. Vremenska razlika izmedu Aleksandrije i Tripolija je jedan sat, i učenje ezana se nastavlja kroz cijelu Afriku.

Sabahski ezan koji je započeo u Indoneziji stigne do obala Atlantika nakon devet i po sati. I prije nego on dosegne obale Atlanskog okeana, na istoku Indonezije već je otpočeo ezan za podne-namaz. I dok podnevski
ezan započinje u Bangladešu, u Saibilu se mujezini spremaju za oglašavanje ikindije, a potom i akšama i jacije. Dok mujezini širom Indonezije uče sabahski ezan, mujezini u Africi uče ezan za jaciju.

Ovaj fenomen nas dovodi do zadivljujućeg otkrića: Ne prode ni jedan jedini trenutak na Zemaljskoj kugli, a da u njemu stotine hiljada mujezina širom svijeta ne uče ezane. I upravo sada, dok čitate ove redove, možete biti sigurni da hiljade ljudi, baš u ovom trenu, uče i slušaju ezane.

dzematrahic.ba