FADIL NOVALIĆ: JESTE ULJE POSKUPILO 37% I PILETINA, ALI U ISTO VRIJEME POSTOJI KROMPIR KOJI JE JEFTINIJI 40%

Visits: 6438 Today: 1

Novalić je, gostujući u programu javnog radiotelevizijskog servisa Federacije BiH, rekao da potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.

“Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopće ne koristi. Koristi se indeks potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u posljednje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37 posto i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40 posto, gorivo je jeftinije za 10 feninga nego 2019.”, kaže Novalić.

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost Novalić je odgovorio da to zavisi od toga šta kupujete.

Hurricane Ida Levels Louis Armstrong’s Second Home, the Karnofsky Shop
“Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Ako kupujete gorivo, dobit ćete ga 10 posto više”, objašnjava Novalić.

Naglašava da je u posljednjih šest godina indeks potrošačkih cijena narastao 3,5 posto te da je to ono što se šalje u međunarodne tokove.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Drevni napitak koji čisti krvne žile i normalizuje krvni pritisak!
Sponosored by MonadPlug
“Plaće su, za vrijeme nas, narasle 20 posto, 165 KM. Od 2019. kad je plata bila 919 KM, do sada, rast je 88 KM. Ali ukupno od 2015. 165 maraka. To je najveći rast plaća u poslijeratnom periodu. Za privrednike najviše znače dva zakona koja sam prethodno spomenuo kao neuspjehe vlade.To je od 2019. na parlamentu i ja sam poslao urgencije i nadam se da će krajem septembra konačno doći na red ta dva ključna, kultna zakona”, zaključuje Novalić prenosi crna-hronika