Evo zašto nikada ne bismo trebali bacati vodu od riže

Voda od riže – ili rižina voda – odnedavno je postala pravi beauty-hit, a za to postoji vrlo dobar razlog.

Naime, žene u Japanu od davnih vremena koriste vodu od riže za njegu kose koja zahvaljujući njoj brže raste, postaje zdravija te mekša. Osim kose, rižina voda izvrsna je i za njegu kože, a pomaže i kod nekih drugih zdravstvenih tegoba.  

Zašto bismo trošile puno novaca na raznorazne beauty-proizvode, kad postoje i jeftiniji, a i zdraviji. Rižina voda je novo beauty-oružje – a sve što ti za nju treba su lonac, voda i riža, prenosi Hayat.


1. Rižina voda njeguje kosu 

Pogledaj samo žene s Dalekog Istoka – poznate su po tome da i u poznijim godinama izvrsno izgledaju – a osobito su poznate po sjajnoj kosi. Dakle, budi kao Azijatkinja: one upotrebljavaju rižinu vodu za ispiranje za svoje (fenomenalne!) kose. Za to moraš ostaviti rižinu vodu da odstoji dan ili dva. Za to vrijeme raste kiselost te se razvijaju antioksidansi i mineralne tvari. A oni će tvojoj kosi dati sjaj te potiču rast kose. Jednostavno isperi kosu s rižinom vodom nakon uobičajenog pranja.  

2. Rižina voda pomaže kod želučanih i crijevnih tegoba 

Kod nadutosti i proljeva pomaže šalica rižine vode. Naime, ta voda sadrži škrob koji pomaže pri izgradnji zdrave crijevne flore te štiti sluznicu.  

3. Rižina voda pomaže kod akni  

Muče te akne? Onda stavi ujutro i navečer rižinu vodu na vatu te time natrljaj skroz nježno pogođena mjesta. Rižina voda sadrži folnu kiselinu koja djeluje protuupalno i umirujuće.