EVO ŠTA SE TO DEŠAVA SA TIJELOM KADA DATE KRV!

Biti donator krvi je velika stvar jer će spasiti mnoge živote, ali je izuzetno korisno za vaše sveukupno zdravlje. Evo nekih glavnih zdravstvenih prednosti koje dobijate ako dajete krvi na redovnoj osnovi:Smanjuje rizik od bolesti jetre i rakaDepoziti viška željeza u jetri mogu dovesti do oksidacije tkiva jetre, čime oštećuje organ, što u ekstremnim slučajevima može dovesti do raka. To znači da ako dajete krv na redovnoj osnovi, vi ćete smanjiti rizik od razvoja raka jetre.
Pomaže izgubiti na težini: Doniranje krvi samo jednom će vam pomoći izgubiti do 650-700 Kcal. Iako to ne bi trebao biti jedini način da se izgubi težina, ljudi bi definitivno trebali davati krv jednom u tri mjeseca.Poboljšava kardiovaskularno zdravlje: Davanje krvi na redovnoj osnovi će održavati nivo željeza pod kontrolom. Osim toga, davanje krvi poboljšava zdravlje srca snižavanjem rizika od preranog starenja, moždanog udara i srčanog udara. pozivitno.info Slika: novi.ba

Pročitajte još: SEDAM ZNAKOVA DA JE VAŠ ORGANIZAM PUN TOKSINA

Toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, unutarnjeg i vanjskog onečišćenog zraka, pušenja, pesticida i hrane koja sadrži umjetne sastojke. Često se dogodi da toksini ne napuste tijelo već da se gomilaju u njemu, piše zadovoljna.hr.Da je vaše tijelo puno toksina, možete prepoznati iz idućih 7 znakova. Muči li vas i samo jedan od ovih simptoma, on može upućivati na preveliku količinu toksina, a ako ih osjećate više od 3 možete biti sigurni da vašem tijelu treba detoksikacija.

1. Nesanica – Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može značiti da biste trebali pročistiti jetru jer je nesanica često povezana s problemima s jetrom. Napici od brokule, cvjetače i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.2. Letargija- Budite li se umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas kroz cijeli dan, svakako biste trebali razmisliti o detoksikaciji. Pokušavate li nedostatak energije nadoknaditi stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Naime, nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada tog osjećaja nakon čega ćete se osjećati još umornije nego prije.3. Glavobolje- Kronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu alarmirati na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzijskih glavobolja i migrena. Treba znati da se tijekom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što detoksikacija završi trebale bi u potpunosti nestati ili barem biti znatno smanjenje.

4. Problemi s kožom – U uklanjanju toksina iz tijela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebali, tada u pomoć uskače koža. Da se tijelo pokušava očistiti od toksina možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizam treba čišćenje.5. Žuti ili bijeli jezik – Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može poremetiti delikatnu sluz probavnog sustava što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sustav bori protiv toksina.6. Nakupljanje masnog tkiva na trbuhu- Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospješiti nakupljanje masnog tkiva na trbuhu. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i ostanu ondje. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.7. Osjećaj vrućine- Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se ‘pregrijati’ pokušavajući ih izbaciti znojenjem zbog čega konstantno možete osjećati da vam je vruće čak i onda kada je vani hladno. /HMS/