ERDOGAN: COVID-19 VAKCINA TREBA BITI ZAJEDNIČKO VLASNIŠTVO CIJELOG ČOVJEČANSTVA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako proizvedena COVID-19 vakcina treba biti zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, a ne žrtva ambicija za profit kompanija, javlja Anadolu Agency (AA).

AA
Erdogan je boravio u zapadnom turskom gradu Tekirdagu gdje je govorio na svečanosti otvorenja Gradske bolnice Fehmi Cumalioglu.

Erdogan je rekao kako bolnica u Tekirdagu ima ukupan kapacitet 486 kreveta, od čega 102 kreveta za intenzivnu njegu.

Gradska bolnica Tekirdag najrazvijenija je integrirana zdravstvena ustanova u regiji, uključujući Grčku i Bugarsku, sa 124 poliklinike, 18 operacijskih dvorana opremljenih najnovijom tehnologijom, laboratorijima i drugim osobinama”, rekao je Erdogan.
Dodao je kako je bolnica izgrađena s konceptom pametne zgrade, te kako u sebi ima 651 izolator zemljotresa postavljen na svaki od stupova nosača.

“Gradska bolnica Tekirdag Fehmi Cumalioglu postat će središte naše regije u zdravstvenom turizmu sa svojim heliodromom, biciklističkom stazom od 1 kilometra i parkingom za ukupno 1.300 vozila”, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na vakcinu protiv COVID-19 napominjući kako na nju ne bi trebalo gledati isključivo kao na priliku za profit, već je učiniti dostupnom cijelom čovječanstvu.

“Proizvedena COVID-19 vakcina treba biti zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva a ne žrtva ambicija za profit kompanija”, rekao je Erdogan.

hayat.ba