Efendija Omić je poseban zbog jedne stvari,ovo su pravi junaci dunjaluka, evo šta nikad nije uradio…

Murad ef. Omić iz džemata Pehare u Zenici poslije 40 godina rada kao imam i mualim odlazi u zasluženu penziji. Bio je imam u naseljima Gnjusi, Arnauti, Pehare i jedan kraći period u džematu u općini Travnik.

U džematu Pehare efendija Omić bio je imam i mualim više od 28 godina i u kojem je ostavio veliki pozitivan trag. Došao je u džemat Pehare u vrijeme kada je novi džemat bio u izgradnji bez džamije, imamske kuće i druge neophodne infrastrukture potrebne za rad džemata. Poslije godina odricanja, rada i zalaganja i uz nesebičnu podršku vakifa na čelu sa efendijom Omićem izgrađena su prelijepa i funkcionalna Peharska džamija i imamska kuća. Također, džemat je kupio i novu parcelu za mezarje.

“Efendija Omić neizmjerno voli svoj džemat i zajednički namaz sa svojim džematlijama kao i svoj imamski poziv kojem se odazvao još kao dječak uz tada nesebičnu podršku roditelja Edhema i Ševale Omić. Tokom 28 godina koliko je bio imam u džematu Pehare efendija Murad nije nikad propustio sabah namaz u džamiji“, pričao je Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine.

(Anadolu Agency)