DVA JEDINA STANOVNIKA SELA NOSE MASKE I DRŽE DISTANCU GDJE GOD DA SE SRETNU

Đovani Karili i Đampjero Nobili, dvojica penzionera koji žive u zaseoku Nortoše, nose maske svaki put kada se sretnu i insistiraju na poštovanju distance od jednog metra, uprkos činjenici da nemaju komšija i da rijetko napuštaju mjesto u kojem žive, prenosi Tanjug.

Selo Nortoše nalazi se u okrugu Peruđa u pokrajini Umbrija, na nadmorskoj visini od 900 metara, što ga čini teško pristupačnim mjestom.

Međutim, uprkos ovakvom položaju, Đovani Karili (82) i Đampjero Nobili (74) ne smatraju da su zaštićeni od kovid-19, koji je odnio skoro 37.000 života u Italiji.

Karili je za CNN rekao da se jako plaši da se ne zarazi novim virusom i da nema nikoga ko bi o njemu mogao da brine ukoliko se razboli.

Ja sam star, ali želim da nastavim da živim ovdje i da se brinem o svojim ovcama, vinovoj lozi, košnicama, voćnjaku. Da berem tartufe i pečurke. Ja uživam u životu“, rekao je Karili.
Nobili smatra da bi nepridržavanje propisanih mjera od strane bilo kojeg od njih dvojice predstavljalo nepoštovanje, uprkos izuzetnim okolnostima u kojima žive.

On tvrdi da nošenje maski i poštovanje distance nije samo iz zdravstvenih razloga, kao i da nije u pitanju nešto što može biti ocijenjeno kao dobro ili loše.

Ukoliko postoje pravila, morate da ih poštujete za svoje dobro i dobro drugih ljudi. To je stvar principa“, tvrdi Nobili.
Karili je rođen u selu, ali je veći dio svog života proveo u Rimu, prije nego što se vratio u svoj dom iz djetinjstva.

Iako uglavnom žive sami, dvojica Italijana i dalje povremeno odlaze u posjetu svojim porodicama.

hayat.ba