DUŠANKA MAJKIĆ PORUČILA VALENTINU INZKU: “NAREDITE ISTO I ZA ALIJU IZETBEGOVIĆA”

Zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da insistira da budu promijenjeni nazivi ulica i institucija u Federaciji BiH.

Majkić je rekla za Srnu da niko od međunarodnih predstavnika, od kojih najveći broj njih živi u Federaciji BiH i prolazi ulicom Alije Izetbegovića, to ne smatra problematičnim iako je riječ o čovjeku koji je “žrtvovao mir za nezavisnu BiH”.

Ona je navela da nikome ne smeta ni to što mnoge škole, vrtići, institucije kulture, vjerski objekti nose ime Alije Izetbegovića te je istakla da je riječ o dvostrukim standardima koji neće pomoći BiH.

“Neko je izračunao da u FBiH postoji više od 30 lokalnih zajednica u kojima glavne ulice nose ime Alije Izetbegovića. I nije on jedini. Mnogo je takvih“, rekla je Majkić.

Prema njenim riječima, Bošnjacima nije problem ni ime Mustafe Busuladžića, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja, Asefa Serdarevića, poznatog kao osnivača organizacije “Mladi muslimani”, te Huseina Đoze, imama u “Handžar diviziji”.

Majkić je rekla da i u zapadnom dijelu Mostara postoji veliki broj ulica i institucija s imenima koja podsjećaju na NDH i ustaški pokret.

“Poznata su imena Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Brokića i drugih čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda“, ukazala je Majkić.

“I gdje smo sad?! Ploča s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama je skinuta. Zato pozivam visokog predstavnika Valentina Inzka da s istom revnošću insistira da budu promijenjeni nazivi ulica ratnih zločinaca i da druga dva naroda budu tretirana na isti način“, rekla je Majkić prenosi crna-hronika