Drži bar jedna vrata pokajanja otvorenim: Priča o razbojniku koji je postio

Ebu Bekr Eš-Šibli pripovijeda:
„Jedne prilike, dok sam s skupinom putnika putovao prema Siriji, presrela nas je i opljačkala grupa razbojnika. Oduzeli su nam sve što smo imali i stavili pred svoga vođu. Među oduzetim blagom je bila i jedna vreća ušećerenih badema, i razbojnici su počeli da ih jedu. Međutim, njihov predvodnik im se nije pridružio. Upitah ga zašto on ne jede, kad svi ostali jedu, pa mi reče: „Postim“. Iznenadih se tome, pa ga dalje upitah: „Kako to da ti pljačkaš ljude, a pritom još i postiš?“ Odgovori mi: „Čovjek bi trebao da radi nešto što će mu vrata pokajanja ostaviti otvorenim“.
Nakon nekog vremena, vidio sam tog istog vođu razbojnika u ihramu kako tavafi oko Ka’be. Lice mu je bilo osvjetljeno nurom, a tijelo iscrpljeno od ibadeta. Opet se iznenadih i rekoh: „Jesi li ti isti onaj čovjek koji je pljačkao ljude?“ Odgovori mi: „Da, jesam, i da ti kažem da je upravo post onog dana bio sebeb mog povratka Allahu.“

Pouka priče: Radite što god više možete dobrih djela! Nemojte pomisliti: „Ne nosim hidžab, pa neću ni klanjati.“ Ili: „Radim svašta, pa nema svrhe ni da klanjam.“ Mi svi činimo greške, to je ljudska priroda. Ali čineći što više dobrih djela, postoji mogućnost da zbog nekog od njih Allah, azze we dželle, popravi vaše stanje.

Priredio: Nedim Botić

Pročitajte još: Poučna priča: Profesorice zašto se niste udali?

Profesorica jedne škole je bila lijepog izgleda i ahlaka, pa su je pitale prijateljice, zašto se nije dosada udala.Ona odgovori: “Jedna žena je imala pet kćerki, pa joj muž zaprijeti ako dobije još jednu kćerku da ta kćerka nema šta tražiti u njihovoj kući. Žena nakon nekog vremena rodi kćer, a muž je uze i ostavi ispred džamije poslije jacije nadajući se da će je neko uzeti od ljudi.Profesorica jedne škole je bila lijepog izgleda i ahlaka, pa su je pitale prijateljice, zašto se nije dosada udala.Ona odgovori: “Jedna žena je imala pet kćerki, pa joj muž zaprijeti ako dobije još jednu kćerku da ta kćerka nema šta tražiti u njihovoj kući. Žena nakon nekog vremena rodi kćer, a muž je uze i ostavi ispred džamije poslije jacije nadajući se da će je neko uzeti od ljudi. Kada se vratio na sabah vidio je da da mu je kćerka na istom mjestu. On je to ponavljao sedam dana, a majka bi svaku noć učila na nju Kur’an, njemu dosadi, pa je vrati kući. Žena opet zatrudni, strahujući da neće biti žensko, ali Uzvišeni Allah dade muško djete. Nakon kratkog perioda preseli najstarija kći i nakon toga majka rodi pet sinova, a preseli i pet kćerki.Ostala je ona najmlađa koje se otac htio riješiti.Profesorica upita kolegice: “Znate li ko je ona kćerka koje se otac htio riješiti? To sam ja! I zato se nisam udala, jer je moj otac star, a majka je preselila i nema se niko o njemu brinuti, a što se tiče moje braće dolaze mu u posjetu jednom ili dva puta u mjesecu.Moj otac često plače radi onoga kako je postupio prema meni.”

Priredio: Hazem Issa Badareen … islam-iman.com