DRAMATIČAN APEL ITALIJANSKIH LJEKARA: Malo nas je i nema vise vremena

Federacija zdravstvenih radnika Italije objavila je potresan video u kome apelira na građane da ostanu u kućama te se osvrće na probleme s kojima se medicinski radnici svakodnevno suočavaju u toku borbe sa pandemijom koronavirusa.

Snimak prati niz dramatičnih fotografija ljekara, sestara i tehničara koji su vidno umorni, iscrpljeni i na licu imaju podlive i tragove od dugog nošenja zaštitnih maski i naočara.

Nema više vremena. Nema više kreveta za hospitalizaciju, nedostaju zaštitne maske i odijela, u stalnoj smo opasnosti, znamo da svakog dana riskiramo da budemo zaraženi i strahujemo od toga da ne unesemo virus i u svoje domove. Nemamo vremena ni za plakanje, osim na kraju dugih iscrpljujućih smjena. Gledamo smrt kojoj je uskraćeno i da bude ispraćena dostojanstveno. Dajemo sve od sebe, ali nas je malo i u bolnicama i na terenu i iscrpljeni smo – navode oni.
Ovaj snimak prati niz dramatičnih fotografija ljekara, sestara i tehničara koji su vidno umorni, iscrpljeni i na licu imaju podlive i tragove od dugog nošenja zaštitnih maski i naočara.

Obilazimo građane po kućama kao vojnici na frontu, bez zaštite na ogromnoj teritoriji na čije zahtjeve ne možemo da odgovorimo. Sami smo… Ako ne zaustavimo ovu lavinu, platit ćemo najveću cijenu: pad cijelog sistema i svega za šta ima smisla živjeti. Potrebne su nam bolnice i osoblje. Odmah. Sada. Ne sutra. Potrebni su nam kvalificirani profesionalci. Potrebni ste nam i vi, dragi sugrađani. Zatvorite se u kuće. Svaki izlazak može da otvori vrata virusu. Ne možemo to više da priuštimo sebi. Nemamo više vremena – apelira italijansko medicinsko osoblje.
Italija je trenutno najveće žarište koronavirusa i najpogođenija zemlja epidemijom nakon Kine. Trenutno je tamo zaraženo skoro 28.000 osoba, a broj preminulih je 3.233.

Hayat.ba