Domaća sirnica: Jedan od recepata koji najbolje predstavlja bosansku kuhinju!

Domaca sirnica je jedan od recepata koji najbolje predstavlja bosansku kuhinju.. Za domaću sirnicu najbolje je koristi sve domaće prizvode “iz nanine kuhinje”.

Sastojci: – 1/2 kg brašna tip 500 – 300 ml mlake vole – Kašika soli – 1/2 kg domaćeg mladog kravljeg sira – 2 jaja domaća – Par kašika domaćeg kajmaka – Ulje – jedna šolja

Način pripreme:

1. U posudu usuti brašno i kašiku soli.

2. Zagrijati vodu da bude mlaka, potom rukom umijesiti tijesto tako da bude mekano.

3. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto rukom oblikovati u loptu a potom razvaljati valjkom na okruglu podlogu kao za picu, tijesto pomastiti i ostaviti na podlozi da stoji oko 20 min do pola sata u prostoriji koja nije hladna, da omekša. 4. Dok jufka omekša prpiremati fil. Sir staviti u posudu i umijesiti ga sa dva domaća jaja te posoliti.Tijesto se moze povremeno prstima provjeriti da li je dovoljno mekano da se može razvući , a to je najbolje raditi na stolu.

5. Kada tijesto omekša prstima lagano razvući jufku tako da bude jako tanka sve do krajeva. Kada ste razvukli jufku na stolu, treba je mjestimično posuti uljem.

6. Na razvijenu jufku, pri njenom kraju – onom dužem ,cijelom dužinom nanijeni sir , a zatim preklopiti krajem jufke i zarolati. Nožem osjeći zarolani dio i od njega uvijati manje pitice koje potom redamo u pomasćenu tepsiju.

7. Postupak se opet ponavlja po dužem kraju jufke kojim preklopimo naneseni sir, opet zarolamo,sjećemo i uvijamo u manje pite tako sve dok imamo jufke. Poredane pite u tepsiji malo premažemo uljem po površini i stavimo u zagrijanu rernu na 180 – 200 C oko pola sata dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pita pečena izvadimo iz rerne i preko nje nanesemo par kašika domaćeg kajmaka. (domacica.com) Slika: canacopegdl.com