Dolazite kući s posla puni briga? Pročitajte ovu mudru priču…

Jednom prilikom sam angažirao vrhunskog stolara da mi pomogne u renoviranju stare poljske kućice i upravo mu se završio prvi težak dan na tom poslu. Pukla mu je guma pa je izgubio jedan sat rada, električna pila mu je otkazala, a sada mu se stari kamione odbija pokrenuti. Dok sam ga vozio kući, sjedio je ozbiljan u kamenoj tišini.Na dolasku, pozvao me je da upoznam njegovu porodicuj. Dok smo hodali prema vratima, na kratko je zastao ispred malog stabla, dodirujući vrhove grana s obje ruke. Prije nego što su se vrata kuće otvorila, on se neverojatno transformirao. Njegovo preplanulo lice zasijalo je osmijesima te je zagrlio svoje troje male djece i supruzi dao poljubac.

Zatim me je otpratio do automobila. Prošli smo kraj stabla, a ja sam gorio od radoznalosti. Pitao sam ga što je to što sam maloprije vidio.“Oh, to je moje ‘stablo briga’”, odgovorio je. “Znam da ne mogu izbjeći probleme na poslu, ali jedno je sigurno, ti problemi ne pripadaju kući, mojoj ženi i djeci. Zato ih samo objesim na stablo svake večeri, prije nego što uđem u kuću. Ujutro kad krenem na posao ponovo ih uzmem.”Na trenutak zastane. “Ali smiješno je…,” nasmije se, “…kad u jutarnjim satima dođem da bih ih ponovo pokupio, nema ih ni približno onoliko koliko se sjećam da sam ih obesio prethodne večeri.”

http://mislipozitivno.com

Pročitajte još: Ako želiš da ti se srce omekša i postigneš svoj cilj, budi milostiv prema siročetu…

„Ako želiš da ti se srce omekša i postigneš svoj cilj, budi milostiv prema siročetu, pomiluj po glavi i nahrani ga svojom hranom, tvoje će se srce razmekšati i svoj cilj dostići“. (1-23).

Porijeklo hadisa: Ovaj hadis prenosi Taberani od Ebu Derdaa.

Biografija prenosioca: Puno ime prenosioca je Uvejmir b. Zejd b. Hazredž el-Ensari ed-Derda. Bilo mu je pravo ime Amir pa su ga iz milja prozvali Uvejmir, a to je deminutiv od imenice Amir. Prenosio je hadise od Poslanika, Aiše, Zejd b. Sabita i dr. A od njega: sin njegov Bilal, Abdullah b. Omer i dr. Živio je neko vrijeme u Damasku, gdje je radio kao kadija, kojeg je postavio Mu avija b. Ebi Sufjan, a na zahtjev halife Omera. Umro je trideset druge godine po h. („Tehzibu t-Tehzib“ 8:175).

Povod nastanka hadisa: Neki čovjek je došao Poslaniku i saopštio mu svoju mahanu. Naime rekao je da ima osobine grubog čovjeka i pomanjkanje osjećaja za slabije, pa mu je Poslanik izrekao prednji hadis. Hejsemi i Iraki kažu za ovaj podatak da je tačan i bilježe još jedan podatak u kojem je Alejhisselam na isto pitanje rekao: „Pomiluj po glavi jetima (siroče).

Komentar: Iz ovog hadisa otkriva se jedna vrlo lijepa poruka. Poslanik je koristio razne metode u odgajanju svojih drugova i podizanju njihove svijesti i odgovornosti prema slabijem, u ovom slučaju prema jetimu. Brojni su kuranski ajeti kojima se naglašava lijep postupak prema siročadi. U nekima se zabranjuje korištenje njihovog imetka na njihovu štetu. Na primjer:

„Oni koji bez ikakva prava jedu imetke siročadi – doista jedu ono što će ih u vatru odvesti i oni će u ognju gorjeti“ (sura en-Nisa)

Izvor: POVODI NASTANKA NEKIH HADISA Autor: Mirsad Mahmutović Za Akos.ba pripremila: Neira Pašović