DODIK: NEĆEMO POŠTOVATI ODLUKU UNSKO-SANSKOG KANTONA, PREBACIVAT ĆEMO IM MIGRANTE

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da entitet RS neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prevoza migranata u ovaj kanton.

Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put – rekao je Dodik.
Odgovarajući na pitanje šta će biti sa migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK-a donijela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz RS, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju RS i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo – istakao je Dodik za Televiziju N1.
On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS-a na ovakve mjere je odlično.

Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara – poručio je Dodik.
On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS.

Pa, cijeli svijet bi se digao oko toga – konstatovao je Dodik.
Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim jučer s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

hayat.ba