Dodik: “Mi nismo ‘bosanski Srbi’ ili neki drugi Srbi, mi smo najmoćniji narod na Balkanu.”

Reagirajući na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o upotrebi patriotskih snaga u BiH, Dodik je poručio da RS ima patriote koji će se pokazati u Parlamentu i institucijama sistema.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je snažnu političku i institucionalnu borbu Republike Srpske protiv, kako je rekao, manipulacija putem Ustavnog suda BiH, kojima se pokušava 90.000 hektara zemljišta u RS staviti pod kontrolu i upravu institucija BiH.

– Naravno da je to prijeđena crvena linija i da je od Ustavnog suda dosta, da je od zemalja zapadne Evrope i od Amerike dosta. Mi imamo pravo na našu političku i institucionalnu borbu koja se odvija u okviru našeg parlamenta i našim ponašanjem u institucija BiH – rekao je Dodik sinoć u Bijeljini.

Poručio je da u toj borbi ne treba biti kolebljivosti i pozvao sve u RS na podršku i povjerenje.

– Veoma je važno da se oko toga okupe sve političke snage u RS i zahvalan sam ljudima iz opozicije koji imaju dovoljno odgovornosti za nju. Veoma im je nezgodno u Sarajevu kada tako djelujemo i morat ćemo tako i da nastavimo – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne uslijedi poništavanje odluke Ustavnog suda i donošenje zakona na nivou BiH o Ustavnom sudu, iz koga će biti eliminirani sudije stranci, u narednom periodu uslijedit će vraćanje BiH na dejtonski koncept s tri ministarstva.

– Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku Ustavnog suda BiH gdje odlučuju tri stranca, koji u pravilu s dva muslimana presuđuju Republici Srpskoj. To je za nas poniženje, to nije nikakvo pravosuđe, nego manipulacija institucijama – kaže Dodik.

Dodaje da vlast u Sarajevu pokušava isprovocirati visokog predstavnika.

– On savršeno dobro zna da više nijedna njegova odluka ne važi u Republici Srpskoj – dodao je Dodik.

Reagirajući na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o upotrebi patriotskih snaga u BiH, Dodik je poručio da RS ima patriote koji će se pokazati u Parlamentu i institucijama sistema.

Osvrćući se na proslavu državnosti Srbije, Dodik je rekao da je Srbija domovina svih Srba i da je to praznik Srba gdje god žive.

– Mi moramo da pobjegnemo od podjele koju nam nameću na ”bosanske Srbe” ili neke druge Srbe, mi smo Srbi i pripadamo važnom narodu, najmoćnijem na Balkanu – kazao je Dodik. www.bhdijaspora.net