Dječak iz BiH kojeg majka nije htjela prihvatiti ni na Facebooku, vratio osmijeh na lice

Dejan Zorić iz sela Donjih Agića nadomak Bosanskog Novog / Novog Grada ima tešku životnu priču.

Dok njegove vršnjake muče neke drugačije stvari, jedanaestogodišnji Dejan do škole pješači pet kilometara. Krevet dijeli s bakom, a živi u drvenoj kućici bez kupatila i vode, u kojoj često nestaje struje. No to nije najteži dio njegovog života. Naime, prije četiri godine njegova je mama uzela njegovu mlađu sestru i otišla, a Dejana je ostavila i više se nikada nije vratila.

Tata i djed rade u rudniku i više su na poslu nego kod kuće, pa su njih dvoje, u šali kažu, osuđeni jedno na drugo. Tata spava u kućici pokraj, koja je nekada bila štala. Djed spava na jednom kauču, a on i baka noću dijele isti kauč. Zbog bolnih nogu, ona ionako spava sjedeći pa im, kaže, nije tijesno. Dejanu je Stana zapravo više mama nego baka.

– Kad mu kažem “sine”, on mi odgovori: “Ja tebi nisam sin, ja sam tebi unuk” – kaže Stana.

– Prije sam svoju mamu našao na Facebooku, ima njena slika. Poslao sam zahtjev za prijatelja, nije ga htjela prihvatiti – rekao je Dejan te dodao: “Ja sam znao šta će biti, zato se nisam nikako ni osjećao.”

Međutim, da humanost ne poznaje granice govori i priča o dječaku Dejanu Zoriću iz sela Donjih Agića nadomak Bosanskog Novog / Novog Grada koji svakodnevno pješači četiri kilometra do škole i pri tome je odličan sportista.

Nakon što je objavljena priča o teškom životu njegove porodice u trošnoj kući bez osnovnih uslova za normalan život, brojni donatori javili su se i uplatili sredstva za gradnju novog doma Zorića čija gradnja započinje već iduće sedmice.

Ilija Begić, rodom iz Dervente, koji živi u Varaždinu i radi u Njemačkoj uručio je Zorićima donaciju od pet hiljada KM prikupljenih od svojih radnih kolega i prijatelja koje je pogodila priča o jedanaestogodišnjem dječaku Dejanu koji živi sa bakom, djedom i ocem u trošnoj kući kojoj prijeti urušavanje, prenosi BN.

Nakon dugo vremena osmijeh na licu dječaka Dejana koga je majka ostavila kad mu je bilo 7 godina ponovo se ukazao. Napokon će dobiti svoju sobu u kojoj će u miru pisati svoje domaće zadatke.

Humani ljudi iz cijelog regiona podržali su inicijativu koja je za cilj imala bezbrižno djetinjstvo i novi dom Zorića čija gradnja započinje početkom naredne sedmice https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=iqIWUKbQ9oY&feature=emb_logo

Računi za pomoć Zorićima i dalje su otvoreni:

Tekući račun kod Sberbank: 567-363-5900-5252-25

Devizni račun kod NLB banke, Banjaluka:

IBAN : BA395620078155687887 Stana (Đuro ) Zorić

SWIFT BIC : RAZBBA22

Svi koji žele pomoći Zorićima mogu to učiniti i pozivom na broj +38766/129-329 (Mladen Karan)