Dinastija Saud nastavlja s neprijateljstvom prema Turskoj: Princ pozvao na bojkot turskih proizvoda

Princ Abdullah bin Sultan Al Saud pozvao je na bojkot turskih proizvoda dok „Ankara ne promijeni politiku prema Kraljevini.“ Spomenuti princ podijelio je putem svog Twitter naloga video u kojem princ od Rijada, Faisal bin Bandar bin Abdulaziz, odbija da popije ponuđenu kahvu, nakon što je saznao da je proizvedena u Turskoj.

„Ja, kao saudijski građanin, objavljujem da od danas bojkotiram svaki proizvod proizveden u Turskoj ili na kojem piše Turska ili koji je prošao kroz tursku carinu, sve dok (Turska) ne promijeni svoju politiku prema nama i postane umjerena i pokaže svakome poštovanje koje zaslužuje. U osnovi, mi i naša vlada nemamo potrebu ni za Turskom ni za njenim proizvodima“, napisao je princ Abdullah uz objavljeni video.

Korisnici socijalnih medija ismijali su uzbuđenog princa i pozvali ga da umjesto Turske, bojkorita Sjedinjene Države čiji predsjednik konstantno omalovažava kralja Selmana. Trump je u više navrata izjavljivao kako se sreo sa kraljem Selmanom i ispostavio mu zahtjeve koje je ovaj ispunio, što su izjave koje Saudijsku Arabiju izvrgavaju ruglu na globalnoj političkoj sceni, jer je prikazuju kao slabu i nemoćnu zemlju, koja je pijun u rukama američkih predsjednika. U oktobru prošle godine Trump je izjavio da je saudijskom kralju rekao: „Kralju, mi vas štitimo. Vi ne biste mogli opstati ni dvije sedmice bez nas. Morate platiti za vašu vojsku. Morate platiti!“

Odnosi između Saudijske Arabije i Turske krenuli su nizbrdo nakon vojnog puča u Egiptu, koji je izveden uz nagovor i podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabija, dok je Turska stala na stranu svrgnutog predsjednika i progonjenog pokreta Muslimanske braće.

Odnosi su pogoršani nakon prošlogodišnjeg brutalnog ubistva saudijskog novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kada je turska vlada kazala da ima dokaze kako su vodeće ličnosti dinastije Saud (aludirajući na princa prijestolonasljednika) direktno umiješane u taj zločin bez presedana u historiji.