Dilema koju mnogi vozači ne znaju riješiti: Da li se daje žmigavac prilikom ulaska u kružni tok?

Visits: 798 Today: 1

Kružni tokovi se grade u cilju povećanja bezbijednosti saobraćaja, ali za one koji ga ne poznaju najbolje, kružni tok može da predstavlja pravu noćnu moru.

Pitanje koje buni mnoge građane, a pogotovo vozače na Balkanu, je da li je potrebno davati žmigavac prilikom uključivanja u kružni tok. Opšte je poznato da su naši kružni tokovi malo je reći drugačiji nego u drugim dijelovima Evrope i da je poznata žargonska fraza “ma ovdje vlada zakon jačeg”.

Ipak postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

Svaka promjena pravca u saobraćaju treba da se adekvatno isprati signalizacijom.

Naši kružni tokovi u Srbiji su uglavnom regulisani saobraćajnim znakom. U zemljama Evrope često su križni tokovi regulisani svjetlosnim saobraćajnim znakom odnosno semaforom. Ukoliko je ispred kružnog toka Znak – “ustupanje prvenstva prolaza”,(obrnut trougao) označava naredbu vozaču da mora da ustupi prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću u samom kružnom toku. Ukoliko nema semafora, niti saobraćajnih znakova, kao ni oznaka na kolovozu, postupa se po pravilima saobraćaja koje reguliše prvenstvo prolaza – rekla je instruktorica vožnje Milica Smiljković.
Ona je na konkretno pitanje da li je potrebno davati lijevi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok rekla:

Svaka promjena pravca u saobraćaju treba da se adekvatno isprati pokazivačem pravca.
Ukoliko biste se uputili na putovanje u Švicarsku ili Austriju naišli biste na isti zakon kao kod nas, odnosno ni tamo nije potrebno davati lijevi pokazatelj signalizacije prilikom ulaska u kružni tok.

Situacija u Francukoj je ipak drugačija, tamo je izričito naglašeno da se svaki ulazak u kružni tok mora signalizirati lijevim žmigavcem.

U svakom slučaju šta god odlučite, kad se susretnete sa kružnim tokom, najvažnije je da vodite računa o sopstvenoj bezbijednosti i bezbijednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor:
Kakanj X