“Danas sam prvi put kupila kaput”: Priča djevojke iz Vranja dotakla je, ali i opomenula mnoge

Dok nas sa jedne strane zapljuskuju objave sa Instagramu koje odišu glamurom, bogatstvom i sretnim momentima, Dejana Stošić iz Vranja je jednim tvitom podsjetila kakva je realnost u kojoj živi jedan dio građana Srbije i da ono što želimo može da se ostvari, piše ŽenaBlic.

Dejana na Twitteru podijelila priču o prvom kaputu koji je kupila.

“Danas sam po prvi put u životu kupila kaput. Kaput koji nisam naslijedila, kupila u second handu ili na pijaci polovne garderobe. I to me je jako usrećilo. Ovo mi je želja iz osnovne škole.

Jako sam ponosna na sebe jer sam dovoljno porasla da mogu sama da izaberem svoj kaput i da ga kupim svojim parama. Ovo nije priča o tome kako treba da budete sretni sa tim što imate, već da ne pristajete na ništa manje od onoga što želite. Da se borite za sebe i svoje voljene.

Treba da znate da sada negdje u Srbiji neka djevojčica u tišini sanja o toplim čizmicama i kaputu u kojima joj neće biti hladno. I ona nije sama, tuguju i njeni roditelji jer daju sve od sebe, međutim, nema se.

Borim se za svaku do tih djevojčica da imaju bezbržan život, a tu spada i odsustvo nasilja i razmišljanje da li će imati šta da obuče ako padne snijeg. Oduvijek sam voljela snijeg, ali sam ga se i plašila jer je on uvijek sa sobom nosi hladnoću i mokre noge.

Međutim to me je naučilo da osjetim i snijeg i kišu, da plešem i da hodam bosa po kiši. Borim se i za jednu ženu prije svega, moju mamu. Oduvijek sam pričala da ću je jednog dana odvesti u neki supermarket, uzeti kolica i njeno će biti samo da trpa šta želi bez da gleda u cijenu.

Cijelog života je gledam kako gleda cijene i kombinuje razne recepte da bi napravila ručak za manje para. Koliko smo se brat i ja soje najeli umjesto mesa niko ne zna. U našoj kući smo čokolade i slatkiše jeli tek kada im istekne rok, do tada se čuvaju za goste. Borite se ne da preživite već da živite, budite sretni jer neko nema ni taj kaput i te čizmice”, napisala je Dejana.

bhdijaspora.net