Da li su oluje, potresi i poplave opomena od Allaha?

Često čujemo vijesti o poplavama, potresima, olujama i prirodnim nepogodama širom Zemlje. Da li smo se zapitali o njihovom uzroku?

Potpuno je jasno da naučnici razmišljaju o tome čime su ekstremne oluje zapravo izazvane i kako bi se posljedice mogle ograničiti. Ipak, sa time se nije daleko odmaklo. Ni do danas se precizno ne može predvidjeti gdje će puhati vjetrovi razorne jačine, i to uprkos gustim mrežama meteoroloških osmatračkih stanica, satelitskim stanicama i radarima.

Samo u SAD se godišnje registruje 700-1150 tornada, čije se brzine 500 km/h i više.

Jednostavno je objasniti zašto se orkani i ostale oluje često pojavljuju sa jakim nepogodama: hladniji vazduh koji struji u olujni vjetar uglavnom je zasićen vodenom parom. Prilikom podizanja u visinu voda se kondenzuje u čitava brda oblaka visokih često i preko 10 km, iz kojih će padati jake kiše.

Orkan s poplavama je u februaru 2002. pogodio bolivijski glavni grad La Paz i za nekoliko minuta porušio je sve kuće.

Da li se nekada pitamo zašto nam se sve to događa i od koga je sve ovo nabrojano i mnogi drugi događaji?
Islam daje odgovor na sva pitanja pa i na ovo, Uzvišeni kaže:

”Kakva god vas nesreća zadesi, to je zbog grijeha koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.” (Eš-Šura; 30.)

Uzvišeni Allah također kaže:

”Da Allah kažnjava ljude prema onom što zasluže, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio.” (Fatir; 45.)

Ovi ajeti a i mnogobrojni drugi koji govore o posljedicama čovjekove neposlušnosti prema Allahu i činjenju grijeha, trebali bi nas navesti na razmišljanje. To je Allahov zakon na Zemlji od kada je nastanio čovjek na nju i važit će do Sudnjeg dana. Ovaj zakon jednako važi za one koji vjeruju i za one koji ne vjeruju, kao što zakon izmjene dana i noći, zakon starenja i umiranja, zakon da čovjek ima potrebu za hranom i pićem, zakon sile zemljine teže i mnogobrojni drugi zakoni koji važe za sve bez obzira vjeovali ili ne.
Koliko god čovjek uznapredovao materijalno, ne može predvidjeti kad će razarajući vjetar doći i kako se zaštititi od njega. Uzvišeni putem islama uči čovjeka da kada postane nepokoran i počne činiti grijehe da očekuje kaznu, a uči ga također da se zaštiti od kazne pokornošću i bogobojaznošću.

Onima koji ne vjeruju da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslan od Stvoritelja i Gospodara svih svjetova, Allaha Uzvišenog, objasnit ćemo samo dio ajeta: ”…a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim.”

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nije bio naučnik koji je proučavao vjetrove, nije imao instrumenata kojima bi ih mjerio i izučavao, niti su u njegovo vreme i u tom području puhali takvi razarajući vjetrovi, ali ih je ipak precizno opisao baš kao današnja nauka, što ukazuje da su te riječi od Onoga koji je stvorio te vjetrove i poslao ih tamo gdje je On htio. Riječi Uzvišenog: ”…a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim.” prethodile su nauci koja kaže da su razarajući vjetrovi ledeni i kako oni nastaju, što smo naveli na prethodnoj stranici knjige. Opis vjetra silovitim, ukazuje na njegovu brzinu i razornu snagu, a i nauka koja je izmjerila brzine vjetrova potvrđuje to i kaže da mogu da dostignu brzine 500 km/h i više.
– Radi pouke ćemo navesti orkan s poplavama koji je u februaru 2002. pogodio bolivijski glavni grad La Paz i za nekoliko minuta porušio je sve kuće i riječi Uzvišenog: ”…a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim, kome je On vlast nad njima, sedam noći i osam dana uzastopno bio prepustio.” (El-Hakka; 6-8.)

Kada uporedimo nekoliko minuta vjetra koji poruši sve pred sobom i onda razmisli šta je tek u stanju učiniti vjetar koji razara sedam noći i osam dana, trebali bi da razmislimo o svojim grijesima i da se bojimo njihovih posljedica. Oni koje je zaveo naučni i tehnološki napredak znaju da nikakvo oružje niti tehnika nemože pomoći protiv silovitog vjetra koji je jedna od Allahovih vojski, znaju to i silnici i nepravednici ali su njihova srca ispunjena ohološću pa neće da se pokore svom Jedinom Gospodaru.

Izvor: Mirsad Crnalić, Zašto islam
Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić Slika: vecernji.hr