DA LI MEJJIT OSJEĆA OD KOGA JE STIGLA SADAKA NA NJEGOVO IME?

PITANJE: Ako bi neko zaklao kurban na ime svoga oca koji je preselio, ili ako udijeli sadaku na njegovo ime, ili uputi dovu za njega, ili posjeti njegov mezar, da li mejjit osjeća da je to od tog i tog sina?ODGOVOR: Validni dokazi vjere islama ukazuju da mejjit ima koristi od sadake koju na njegovo ime udijele živi, također od dove koja se uputi za njega. Klanje kurbana za njega je jedan vid sadake. Ako bi osoba očistila svoju namjeru i iskreno udijelila sadaku na ime mejjita i za njega iskreno dovu uputila, to bi koristilo mejjitu, a nagrađen će biti i onaj ko je udijelio tu sadaku ili dovu uputio.
A što se tiče toga da li mejjit osjeća od koga mu je došla ta korist – dobro djelo, nama nije poznat dokaz koji to potvrđuje, to su pitanja koja se vezuju za nevidljivi svijet – gajb, koja se ne mogu saznati osim putem objave od Uzvišenog Allaha.
(Fetve Stalne komisije: fetva broj 2143, 9 tom, str. 32) Portal Svjetlo Dunjaluka

Pročitajte još: ŽENIDBA SA DJEVOJKOM KOJA IMA TETOVAŽU

PITANJE: Selam alejkum! Uz Allahovu pomoć, vratio sam se na pravi put i počeo prakticirati našu vjeru islam. Prije nekoliko mjeseci upoznao sam djevojku koja ima tetovažu. Iako sam to prezirao, nastavio sam se dopisivati sa njom, jer sam uvidio da se maksimalno trudi da se vrati na pravi put i da prolazi sve ono što sam i ja prolazio. Volio bih da budem jedan od uzroka njenog povratka vjeri, a Allah je Taj koji upućuje. Zanima me kakav je stav naše vjere o tom pitanju. Da li da nastavim kontakt sa njom iako ima još nedostataka, ali ipak želi da ih promijeni?ODGOVOR: Ve alejkumusselam! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Hvala Allahu koji vas je vratio na Pravi put, molim Ga da vas uputi potpuno. Nema smetnje da se oženi sa djevojkom koja je imala neislamsku prošlost i još uvijek ima nešto od alameta iz bivšeg načina života. Ovdje je najveći problem vaše dopisivanje tj put koji ste uzeli ka mogućem sklapanju braka koji nije u skladu sa Vjerom i može biti mač sa dvije oštrice u smislu da tokom vašeg haram komuniciranja (jer je poznako kako se muslimanu upoznaju za brak) može se desiti da ti utičeš na nju pozitivno ili ona na tebe negativno. Stoga vam preporučujem da se ponašate prije svega odraslo i da se upoznate sa propisima komunikacije među suprotnim spolovima pa da u skladu s tim živite muslimanskim načinom života prije i tokom braka. Allah da nas sve sačuva od iskušenja koje u zabludu vodi. Amin!

Na pitanja odgovorio Jasmin Durić, prof. (n-um.com)