Da li je muž dužan da plati posjete mojim roditeljima

BRAK I ISLAMSKA PORODICAgray airplane on parkingDa li je muž dužan da plati posjete mojim roditeljima ?
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
FacebookViberWhatsAppTwitterTelegramEmailFacebook MessengerCopy LinkPodijeli
Pitanje:

Esselamu alejkum ve rahmetullah. Molim vas odgovorite mi da li je moj suprug dužan da plati moje posjete mojim roditeljima (a može finansijski) s obzirom da živimo u različitim drzavama a moji roditelji nisu finansijski omogućeni da plate niti meni da dođem niti oni da dođu i da li mi je halal uzeti njegov novac bez njegovog znanja da štedim u te svrhe ? Unaprijed hvala

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Muž bi trebao omogućiti svojoj supruzi posjete njenoj porodici ali u skladu sa njihovim mogućnostima. Njemu nije dozvoljeno da, namjerno i bez šerijatskog razloga, prekida odnos njegove žene a njenom porodicom i da joj otežava održavanje rodbinskih veza.
S druge strane, ženi nije dopušteno da opterećuje svoga muža traženjem prečestih posjeta uz nerazumijevanje njegovih vremenskih i materijalnih mogućnosti. Sve to nije precizno određeno šerijatom već je prepušteno procjenama i običajima te je zato potreban razgovor i dogovor uz obostrano razumijevanje. Stanje se razlikuje od osobe do osobe po pitanju materijalnih mogućnosti, blizine rodbine ili njene udaljenosti, muževe zauzetosti itd.
Ženi nije dozvoljeno da putuje sama bez mahrema kako bi posjetila svoje roditelje i muž ne bi smio plaćati takve troškove niti to dopustiti kada bude upitan za dozvolu.
Ne znam da li je dozvoljeno ženi da uzima iz muževog imetka s tim povodom.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

n-um