Da li je i vama, kao i Omči, nasilje nad ženama smiješno?

Prije par dana, tačnije 18. avgusta, youtuber Omer Nadarević iz Bihaća, javnosti poznato kao “Omčo” objavio je novi ‘skeč’. Video koji nosi naziv “Bosanska SELJAČINA vozi ženu na more sa Golf 2” i dalje je na trending listi i broji cca 1,5 miliona pregleda. Činjenica je, brojke ne lažu, da je Omčo popularan… Međutim, mi ćemo sebi dati za pravo da vama postavimo jedno jednostavno pitanje: “Zašto?”.

Možda mi nismo dorasli ‘humoru’ s kojim Omčo raspolaže, a opet, možda smo prebrzo odrasli pa nam ovaj trećerazredni komičar izgleda i zvuči – zaostalo. Kažemo… možda je do nas.

Međutim, gledajući njegove video klipove, uhvati nas neka sramota, stid… šta li je. Bude nam žao što smo uopšte kliknuli, a ponajviše žao onih ljudi koji ovo smatraju komičnim, odnosno smiješnim. Ne shvatamo, kako zreloj i obrazovanoj osobi ovo (naizgled) retardirano ponašanje može staviti osmijeh na lice… Da se razumijemo, njegov humor nije odraz njegove inteligencije, odnosno njegov humor nije rezultat bogatog vokabulara s kojim bi eventualno osmislio šalu vrijednu smijanja. U fokusu njegovog humora, odnosno djelovanja (teško nam je koristiti izraz humor) jeste agresivno ponašanje bilo da je riječ o verbalnoj ili neverbalnoj komunikaciji. Omčo ‘glumi’ seljačinu i fizički se obračunava s mamom, tatom, ženom, sinom, ljuavnicom… a gledaoci ‘crkoše od smijeha’.

Neki od komentara:

“Ovo nije nimalo smešno, čak ni simpatično, nadam se da čovek zaista rešava svoje psihičko stanje a ako je ipak normalan onda je zaista tužan slučaj. Udara ženu, viče na dete, liže joj se sladoled pa dobije šamarčinu i više neće, i to je nešto što zasmejava ljude?! Sram vas bilo, i vas i tu ženu sa kojom snimate i koja je pristala kao žensko na promovisanje nasilja deci koja su već u problemu jer nemaju ništa pametno da pogledaju/poslušaju na našem YouTube-u. Fuj!“.

“Omčo nije komičan lik, odnosno nije osoba koja umije svojim komunikacijskim vještinama nasmijati narod. Ono što izlazi iz njegovih usta je, vjerujem, smiješno osobama koja nikada u životu i nisu znali za bolje… i možda nikada i neće. S tim u vezi, koristi se nasiljem, odnosno taj vokabularski deficit kamuflira ‘fizikom’. Jadno. Međutim, kao što sam ranije napisao… Dokle god ima osoba koje se ovome smiju – ovaj krajnje odvratan lik će biti neko i nešto.”

“To je jeftin primitivan pokušaj humora i u čitavom klipu jedino što se događa je da čovek udara ženu bezrazložno i iživljava se na njoj. vidim da snima sličan sadržaj i sa majkom i sinom, prema tome ovo nisu “smešni skečevi” ovo je primitivac zbog kog će sutra neko zaista dobiti batine zbog ogrebotine na kolima jer ovo s*anje je pogledalo milion korisnika već. Da ste pametni svi biste ga prijavili, a trebalo bi da ga poseti i socijalna služba. Za ovako nešto se u drugim državama, kao koje bismo voleli biti, ide u zatvor.“.

freshpress.info