DA LI JE ČOVJEK GRIJEŠAN ZA SVOJE LOŠE MISLI, NPR. AKO OPSUJE ALI NE IZGOVORI TO?

Pitanje:Esselamu alejkum!Da li je čovjek griješan za loše misli, ali one najgore, u vidu psovke Boga i sl., ako ne izgovori ili ne uradi ništa od tih misli?

Odgovor:Esselamu alejkum!Ukoliko čovjek ne doprinosi pojavi takvih misli svojim neprimjerenim načinom života, djelima, postupcima, odabirom loše literature, druženjem s grijesima sklonim prijateljima i sl., i bori se da odagna takve misli pojačanim ibadetom, zikrom, odabirom pobožnih osoba s kojima će se družiti, traženjem utočišta i zaštite kod Allaha i drugim dobrim djelima, onda nije griješan ako ga s vremena na vrijeme spopadnu kakve sablažnjive misli. Uzvišeni Allah kaže: “Oni koji se Allaha boje, čim ih sablazan šejtanska dodirne, sjete se, i odjednom dođu sebi. Dok prijatelje šejtanove šejtani podržavaju u zabludi i oni ne dolaze sebi.” (El- E’araf, 201, 202) U tom smislu treba razumjeti hadis u kome Vjerovjesnik a.s. kaže: „Allah je oprostio mome ummetu loše misli koje ga spopadaju, ukoliko ih ne pretoči u riječi ili djelo.“ (Buharija i Muslim)

Pročitajte još: DA LI JE DOZVOLJENO GOVORITI “AMIN” POSLIJE IMAMOVIH DOVA NA HUTBI?

Pitanje:Esselamu alejkum!Da li je farz šutiti za vrijeme hutbe na džumi i da li je dozvoljeno izgovarati „amin“ nakon proučenih dova od strane imama za vrijeme hutbe ili je bolje i tada šutiti?Odgovor:Esselamu alejkum!Načelno, za vrijeme hutbe treba šutjeti i slušati hutbu. To se odnosi na hutbu u cjelini, od početka do kraja. Međutim, ako bi neko tokom učenja dove na kraju hutbe, izgovorio tiho, u sebi, Amin, ne bi se trebalo na to posebno osvrtati. Kod nas nije uobičajeno da se naglas aminuje tokom hutbe.

Na pitanja odgovorio: muftija prof. dr. Enes Ljevaković – islamska zajednica  rijaset.ba