Četiri razloga zašto trebate upotpuniti namaz

Namaz nije samo poželjan nego je dužnost svakog muslimana, ali iako je važniji i od hrane i zarade, za mnoge muslimane nije na listi prioriteta. Provodimo mnogo vremena usavršavajući svoje vještine, ličnost, karakter i živote, ali usavršavajući ostale, zaboravljamo usavršiti svoj namaz. Toliko smo zaokupljeni ovim svijetom da smo zaboravili da se pripremamo za Ahiret.Prema Sokratu, radimo stvari u koje vjerujemo. Ukoliko ovo primijenimo u svom životu, možemo reći da radimo ono što trebamo da ostvarimo što želimo. Zarađujemo novac jer smatramo da bez njega ne možemo opstati, jedemo jer nas to održava zdravim, želimo da živimo u dobro izgrađenoj kući, jer znamo da će nam to dati sigurnost. To znači da kada klanjamo ispravno, mi ili ne vjerujemo ili zaboravljamo da se klanjamo svom Tvorcu.Imajući ovo u vidu, u nastavku vam nudimo četiri glavna razloga zbog kojih bismo trebali usavršiti svoj namaz.

Stojite ispred svog Stvoritelja

Kada se sretnemo sa nekim autoritetom, obično ispravimo držanje i govorimo formalnije. Nebitno koliko smo zauzeti, uzmemo malo vremena kako bi pokazali poštovanje prema toj osobi, a ako ta osoba stane da popričamo, nasmiješimo se kako najbolje znamo iako nas milion problema čeka da ih riješimo. Međutim, Allah nas najviše voli, On sluša naše probleme, brige i tuge svaki put kada smo na sedždi. On čak i ne želi da neprirodno ponašate, sve što se traži da uradite je da se koncentriše na ono što učite i da ne žurite sa svojim namazom.

Dova vam se možda neće primiti

Većina nas se žali kada nam se dova ne primi, a malo razmišljamo koliko truda ulažemo da zadovoljimo Allaha. Želimo da nam Allah ostvari potrebe i želje i da nas učini sretnim, međutim, koliko to mi radimo da savršeno ispunjavamo svoje obaveze, poput namaza?

Nepotpun namaz neće biti primljen kod Allaha

Kada moramo uraditi zadatak za školu ili napraviti projekat za direktora ili klijenta, postoji određeni kriterij koji treba da se slijedi. Ako postoji bilo kakva razlika u traženom formatu, naš rad bude odbijen. To je razlog zbog kojeg ulažemo mnogo napora kako bi naš rad bio naočit, te da impresioniramo svog učitelja ili direktora. Zašto da ne uložimo istu količinu truda u zadatak koji nam daje naš Gospodar?
Kazao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: „Najgori lopovi su oni koji kradu od svog namaza!“ „Allahov Poslaniče, kako da neko krade od svoga namaza?“ Rekao je: „Tako što ne upotpuni ruku’ u namazu niti sedždu niti skrušenost.“ (Ahmed)

Koristit će samo TEBI

Bezbroj meleka se Allahu klanjaju. Allahu ne trebaju naši namazi, ali one nama trebaju da nas spase od zagrobne kazne i džehennemske vatre na Sudnjem danu. Ako vjerujete u Sudnji dan, onda biste trebali usavršiti svoj namaz.

Autorica: Aisha Idris Za Akos.ba preveo: Nedim Botić