‘Brate moj koji si klonuo, koji si posrnuo, koji si se umorio, kojem je ramazan dosadio, kojem se odužio… Ne posustaj!

‘Brate moj koji si klonuo, koji si posrnuo, koji si se umorio, kojem je ramazan dosadio, kojem se odužio… Ne posustaj!
Nastupili su dani u kojima se nalazi noć bolja od hiljadu mjeseci, noć u kojoj jedna sekunda ibadeta vrijedi kao noć i dan (24h). Zamisli, o moj brate, kolike su to nagrade. Teško zamisliti (a kamo li ostvariti), da je bilo ko od nas u stanju da provede 24h u ibadetu. Stoga, ne isplati se nagađati, kalkulisati, kockati se sa traženjem ove noći. Ne isplati se brate moj, ko ti garantuje da ćeš je zasigurno potrefiti ako budeš kalkulisao!?
Doći će trenutak, a i ti ćeš se u njemu sigurno naći, kada će ti se djela vagati, a onda, zamisli sebe i svoju sreću kada vidiš dane ispunjene ibadetima. U najpotrebnijim trenutcima.
Znaj da je najbolje djelo u ovim noćima namaz, noćni namaz koji ćemo, inšallah, nastaviti kad odavde svojim kućama odemo. Ako ti poteškoću predstavlja klanjanje stojeći, onda, brate moj, sjedi! Fotelja, stolica… a pod je zasigurno najbolji. Kad se tokom namaza umoriš od čitanja, spusti svoju glavu na ruku’u pa Allaha veličaj riječima odnosno zikrom propisanim po 10, 20, 30, 50 puta…
Pa brate, kad te namaz umori, uzmi tespih, slobodno – nije novotarija ako se ne veže za namaz i Allaha slavi i veličaj, čak i ako otvoriš društvene mreže, nastavi sa zikrom, neka ti jezik bude vlažan od spominjanja Allaha.
Potrudi se da u ovim noćima uradiš što više dobrih djela, te da stekneš Allahovu posebnu milost, onu koju je ostavio samo za vjernike.
Trudi se, sjeti se ovih stvari, sjeti se sirata, to su mjesta gdje treba gorivo, a gorivo su dobra djela.
Allaha molim da ovo bude dokaz za nas a ne protiv nas. Amin.’piše Jasmin Duric