AKO VIDITE MUŽA DA RADI KUĆNE POSLOVE NIKAKO MU NE GOVORITE OVO

Muškarci bi trebalo da znaju da će ukoliko pomažu u kući imati srećnije, zadovoljnije i zdravije partnerke, što znači da je svima bolje ako se posao u kući dijeli.

  • Za to što se žena više angažuje u kući od muškarca dobrim dijelom su “zaslužni” stereotipi koji već dugo postoje, a koji govore o tome da je kuća “na ženi”, a pri tom žene već dugi niz decenija ”rame uz rame” rade po firmama zajedno sa muškarcima. Zato je neophodno na samom početku zajedničkog života postići dogovor oko podjele obaveza – ističe psiholog Radmila Grujičić.
Pixabay

Prema njenom mišljenju glavni dio odgovornosti za to što se ta očekivanja od žene teško mijenjaju je, ipak, na samim ženama.

  • Žene se žale da su preopterećene, ali ne čine ništa konstruktivno kako bi se ta očekivanja promijenila. Često, ako muškarac i krene da radi, nalaze mu više zamjerki nego pohvala i time same sebi “sjeku granu na kojoj sjede”, jer se muškarci povlače pred kritikama riječima: “Ako ti znaš bolje, radi sama”. Većina žena na kraju će preuzeti od muškarca kućni posao uz komentar da “ona to bolje zna”. Zato napravite u kući bolju organizaciju i raspodjelu obaveza i ako postoji dobra volja kod muškaraca da pomogne poštujte je i nemojte se prema njoj pretjerano kritički odnositi. Ključna stvar koju bi žene trebalo da imaju na umu jeste šta je ono što one žele? Ako je to da se muškarac uključi i podjeli sa njom kućne obaveze, onda taj cilj ne smiju gubiti iz vida, već treba da njeguju i ohrabruju svaki korak muškarca ka tom cilju – savjetuje sagovornica.
Pixabay

Drage dame, snizite, dakle, malo svoje standarde čistoće ili ostavite muža da sam ispegla svoje košulje. Pokažite mu koliko je to lako, udaljite se od njega i pustite ga da sam uradi zadatak koji mu sljeduje.

Muškarac koji pomaže u kući ima pozitivan uticaj na psihološko zdravlje njegove “ljepše polovine“, a one žene čiji muževi nikad ne pomažu u kući imaju duplo veće šanse da budu nesretne. Zato svom partneru objasnite da će imati sretniju i zdraviju ženu ako pomogne u usisavanju ili brisanju prašine.

Istraživanja pokazuju i da muškarci koji pomažu u kući seksualno više privlače svoju ženu. Nagovjestite mu da se ovo odnosi i na vas – zagrlite ga oko struka dok pere sudove ili u prolazu dok on pegla, piše Blic Žena.