“Ako su u Srebrenici ubijeni ‘muslimani’ onda su zločinci ‘kršćani’, a ne Srbi”

Medijski tretman 25. godišnjice genocida u Srebrenici analizirao je berlinski dnevnik Tageszeitung (taz). Autorici Melini Borčak ovdje prije svega smeta neprecizni odnos prema broju žrtava kao i neprecizna kvalifikacija samih žrtava. “Postoji jedna fraza koja se prije ili kasnije pojavi u svakom prilogu o Srebrenici. ‘8.000 muslimanskih muškaraca i mladića'”. Pritom, kako navodi autorica, nije točan ni broj, a ni tvrdnja da su ubijani samo “muškarci i mladići” nego i žene i djeca pa i novorođenčad.

Nadalje autorica taza njemačkim medijima predbacuje upotrebu pojma “muslimani” kada se govori o žrtvama umjesto Bošnjaci. “Greška leži prije svega u tomu da se žrtve isključivo nazivaju ‘muslimanima’ dok se počinitelji u istom članku nikad ne kvalificiraju prema vjeri nego prema etničkoj pripadnosti (‘srpski’). Ako se žrtve godinama identificira kao muslimane onda se i počinitelje može nazivati ‘kršćanima’. To ne bi samo bilo ispravno nego bi za Europu bilo katarzično počinitelje napokon označiti kao bijele europske kršćane, a ne kao pripadnike jedne etničke grupe koja većini na kontinentu djeluje strano i drugačije”.

Na kraju autorica kritizira frazu kako su u ratu u BiH zločine počinile “sve strane”. “Prema istraživanjima UN-a, 90 posto svih zločina u ratu u BiH su počinitelji bili na srpskoj strani, ostatak se dijeli na više strana u sukobu. Sa sintagmom ‘zločini na svim stranama’ novinar se trudi postići neutralnu formulaciju bez zauzimanja stava no time čini djelo ublažavanja pojma genocid”, zaključuje se u članku. Opširnije na portalu DW-a.