Adalbert Rebić: ‘Isusa vrijeđaju pa kršćani šute, a kad je riječ o poslaniku Muhamedu muslimani odmah regiraju’

Teolog Adalbert Rebić osvrnuo se na prosvjede muslimana diljem svijeta kazavši kako oni reagiraju nasiljem čim se uvrijedi poslanik Muhamed, dok kršćani na vrijeđanje Isusa uopće ne reagiraju. S druge strane, Imam Mešić kaže kako Islam osuđuje nasilje, ali da se napad na poslanika Muhameda mora osuditi.

Nakon objave prapovijesnog fragmenta u kojem se spominje da je Isus bio u braku, poznati teolog Adalbert Rebić za portal Dnevno objasnio je kako se ovdje radi o apokrifnoj literaturi koja sadržava izmišljene priče.

Apokrifi su naime, spisi koji su nastali između 1. i 6. stoljeća, a autori apokrifa uzimali su dijelove iz biblijske literature i na temelju njih napisali svoju priču.

– Tada su ljudi često pisali kako je Isus bio u braku s Marijom Magdalenom, međutim takve su priče stvarali samo zato da bi zabavljali svoje čitateljstvo i to nema veze s istinom. Upravo se sad jedan takav spis i pojavio – objasnio je Rebić, dodajući kako je zapravo taj spis jedina novost, a ne njegov sadržaj.

Naglasio je i kako kršćani na takve napise gledaju kroz prste jer znaju da su to obične izmišljotine.

– O Isusu je dosad pisano svašta, objavljivane su i lascivne slike i karikature međutim kršćani su racionalni i razumni pa se ne bune kao muslimani kad se ‘napadne’ prorok Muhamed – rekao je Rebić. Smatra kako je razlog tome razlika u mentalnom sklopu pripadnika ovih dviju vjera.

– Kao prvo čisto sumnjam da itko u SAD-u gleda film koji je izazvao toliku buru i zbog kojeg je ubijen američki veleposlanik u Libiji, međutim njih takve stvari jako vrijeđaju za razliku od kršćana kod kojih ne postoji takva reakcija i ne pozivaju narod na ubijanje – rekao je Rebić.

Zanimalo nas je što o ovome misli novoizabrani muftija i predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović, no zbog skorašnje inauguracije ispričao se obavezama pa smo stupili u kontakt sa Imamom Mirzom Mešićem. On nam je pojasnio da je dužnost svakog vjernika, muslimana, reagirati u slučaju napada na vjeru, a pogotovo na poslanika Muhameda.

Muslimani brane sve i Muhameda i Isusa

– Vjerska dužnost muslimana je da protestiraju, ali ne da nasjedaju na provokacije i izazivaju nerede i palež. Mi smo već osudili takve izgrede kao i ubojstvo američkog veleposlanika Christophera Stevensa u Libiji što je zaprepastilo muslimane u Republici Hrvatskoj. Ubojstvo nedužne osobe zabranjeno je i po vjerskim i po ljudskim zakonima i ne može se ničim opravdati, a pozivanje na vjeru u činjenju zla najgori je oblik njene zloupotrebe i suprotno je islamskim učenjima i načelima – rekao je Mešić.

Kaže kako je dužnost muslimana osuditi provokacije na račun proroka Muhameda, ali da isto tako moraju osuditi i vrijeđanje Isusa.

– Pa muslimani su 2005. i 2006. prosvjedovali u Maleziji zbog vrijeđanja Isusa Krista. Za nas su starozavjetni poslanici svetinja i njih se ne smije vrijeđati – rekao je Mešić.

Dodao je kako su na stranicama Islamske zajednice u Hrvatskoj također pozvali sve razumne ljude da se zajednički, bez obzira kojoj vjeri i narodu pripadali, uključe u suzbijanje svih oblika omalovažavanja i diskriminacije, a samim tim i u sprječavanje nastajanja novih nedužnih ljudskih žrtava.

Autor:Martina Pauček Šljivak

dnevno.hr