5 domaćih lijekova za prehladu i gripu

S dolaskom hladnijih dana, krenule su i prve prehlade, a čim stignu zimski dan pojavit će se i gripa. Kako se zaštititi od tih bolesti i ojačati imunitet?Ponajprije, treba se mnogo kretati na svježem zraku, bez obzira na ružno vrijeme. Također, zdrava prehrana ispunjena voćem i povrćem neka vam bude prioritet. Pijte mnogo vode i biljnih čajeva s medom i limunom. Čaj od đumbira, na primjer, odličan je saveznik u jačanju imuniteta.Ako tražite kako se na prirodan način boriti sa pomenutim virusima, otkrivamo vam 5 vrlo učinkovitih lijekova za prehladu i gripu koje možete i sami pripremiti kod kuće. O čemu je riječ, doznajte u nastavku…

Da biste ubrzali oporavak: Nasjeckajte malo bijelog luka (1/4 šolje) i pomiješajte ga sa svježim sokom od paradajza. Prehlada bi se ubrzo trebala povući.Za zaustavljanje kašlja: Imate li problema s jakim kašljem tokom prehlade, pomiješajte malo crvene paprike sa kašikicom meda i pojedite, najbolje natašte. Med s cimetom također će pomoći.Kako da se što prije riješite gripe: Želite li da prehlada ili gripa što brže prođe, isprobajte ekstrakt lista maslina. To ubija viruse.

Za jačanje imuniteta: Da biste u potpunosti izbjegli dobivanje gripe ili prehlade, morati ojačati svoj imunitet kako bi vam se organizam mogao obraniti od virusa. Za jačanje imuniteta pijte mnogo čaja s limunom i medom, a doktori najviše preporučuju bijeli čaj koji je bogat antioksidansima. Također će vam pomoći i zeleni čaj.

Za borbu protiv gripe: Zova je odličan saveznik u borbi protiv virusnih infekcija, a to su znale i naše bake koje su koristile zovu za ljepotu i zdravlje. Studije su pokazale kako ekstrakt bobica zove ima snažne antivirusne spojeve i visoke količine bioflavonoida koji pomažu u borbi protiv gripe.

https://zena.rtl.hr