5 dobrih razloga zašto biste trebali jesti hurme svaki dan… Pročitajte

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke organizmu važne tvari, koje ne možemo tako lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla, kao što su “vitamini za oči” i selen .Bez obzira koju vrstu hurmi konzumirate, vaš organizam bit će vam zahvalan, a u nastavku saznajte i zašto.Hurme su voće koje se koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio prehrane u arapskim zemljama. Proizvode se u 35 različitih zemalja na oko 2,9 milijuna hektara. Glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju hurme su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, U.A.E., Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španjolskoj, Meksiku, Jemenu i Palestini.

Hurme su voće koje sadrži najveću količinu selena- Vjeruje se da hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg sadrže.Hurme sadrže “vitamine za oči”- Hurme sadrže lutein i zeaksantin – “vitamine za oči”. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te tako štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare, ako su konzumirali hranu bogatu ovim tvarima.Hrana za mozak- Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Iz tog razloga se hurme preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.Hurme sadrže elementarni klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Hurma je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Hurme sadrže željezo- Hurme su bogat izvor željeza te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije (i terapija onima kojima nedostaje željeza) – 100 grama hurmi sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.Hurme su “zdravi slatkiš”- Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.Dovoljno je pojesti 2 ili 3 hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu, koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.Od hurmi se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama. O tome koliko su zdravije od slatkiša, zaslađenih bijelim, kristalnim šećerom, ne treba govoriti!

krenizdravo.rtl.hr