𝔹𝕌𝔻𝕀 𝕁𝔸𝕂 𝕀 ℝ𝔼ℂ𝕀 “ℕ𝔼”🚭 Obraćam se onima koji su iskušani onim čime sam do prije tačno godinu dana i sam bio iskušan

Visits: 2047 Today: 3

𝔹𝕌𝔻𝕀 𝕁𝔸𝕂 𝕀 ℝ𝔼ℂ𝕀 “ℕ𝔼”🚭
Obraćam se onima koji su iskušani onim čime sam do prije tačno godinu dana i sam bio iskušan. Kada sam se vratio Islamu ostvaljao sam jedan po jedan grije bez problema, kao što je:
▫️Alkohol
▫️Druženje i izlasci sa curama
▫️Muzika itd.
Ostavljao sam jedan po jedan grijeh bez problema, a volio sam sve to baš, baš. Na red je došla da ogavna cigara 🤮. Tako mi Allaha mislio sam da ću se nje najlakše riješiti. I tako dođe dan imam ja još 2 cigare u kutiji, rekoh kad ovo ispušim prestajem, inšallah.
I tako ja ispušim te dvije i kažem sebi “eto riješih se ja i tebe”. Subhanallah, odmah istu noć me šejtan počeo vrbovati i došaptavati: “Kako ćeš kafu popiti bez nje, a tako dobro sjeda uz nju.”
“A tek poslije jela, kada se dobro najedes, mmm..”
“Ili kada te uhvati neka nervoza, pa da se smiriš uz nju.”
I još mnogo drugih došaptavanja.
I slomi mene šejtan i ja opet zapalim, sam sebe mrzim zbog toga. Svako malo sam prestajao, trudio se i bacao pola, a nekad čak pune kutije, kupovao žvake nikotinske, pa spreove. Ma ništa, opet me slomi. Pa dođe vrijeme zakonem se Allahom da neću više i uspijem na jedno 4-5 dana i opet me slomi. Pa sam imao dupli problem hem zapali cigaru hem prekrši zakletvu.
Pa sam sām sebi govorio: “De budalo jedan više prestani, kako te nije sramota.”
“Srdiš, ezijetiš braću, dijetetu i porodici iz usta uzimas,…”
Braća me upozoravala i podsjećivala na veličinu grijeha, ne bi li se osvjestio. Da ih Allah nagradi. Ali opet ništa. I ovo je trajalo 4-5 godina sve u krug, prestanem na par dana i opet zapalim. I sve tako u krug.
Dođe dan, jedan brat mi reče (koji je isto bio iskušan time) imaju neke električne, kaže ljudi uspjeli prestati. Kontam ja, eto hajd i to još da probam. Kupimo mi to i krenem ja to konzumirati. Na početku su me odvike od običnih cigara, nakon kraćeg vremena izgubim osjećaj da uopšte pušim. Eh, sad kao na početku priče, imam još 2 u kutiji (cigare kao filter koje ste stave u aparat), kontam “Dal da se opet zakunem? Ma ne smijem.”
Pušim ja zadnju i gledam u to i sam sebi govorim “SAD ILI NIKAD”
Ispušim ja nju, uzmem abdest, klanjam i na sedždi plačem od muke i molim Svevišnjeg Allaha da me pomogne i dai olakša. Mnogo sam ponavljao “ʟᴀ ʜᴀᴠʟᴇ ᴠᴇʟᴀ ᴋᴜᴠᴠᴇᴛᴇ ɪʟʟᴀ ʙɪʟʟᴀʜ!”
I tako mi Allaha bez kojeg nema snage niti moći, nakon 4-5 godine borbe sa njom (a pušio sam 13 god.) slobodno dišem.
Elhamdulillah, elhamdulillah, elhamdulillah!


Danas:
▫️Odjeća ne smrdi na pepeljaru,
▫️Novac ulažem na korisnije,
▫️U namazu ne razmišljam da li bihuzurim onog do mene
A kakav tek dobar ukus ima kahva i janjetina, to je ne opisivo. 😁
Međutim ono što mi je najdraže, jeste Zadovoljstvo Gospodara svih svjetova. Mnogi su načini za prestanak, neko prije neko poslije, ali glavno je da čovjek mora biti uporan i osloniti se na Allaha. I mora prezirati grijeh koji je pro njemu, a ne da traži sebi neke izgovore. Pa će mu Allah ﷻ dati olakšanje i izbaviti ga.
Za kraj: Molim Allaha ﷻ da mene i oni koji su se izliječili i oslobodili ovog ogavnog grijeha, učvrsti da ne pokleknemo. A one koji su i dalje u iskušenju, podari brzo rješavanje istoga. Gospodaru oprosti nam i primi naše pokajanje. Amin!
Ajdin Tabakovic